На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер, денят преди Раждането на Христос. Това е един от най-важните семейни празници за българите. Трапезата на Бъдни вечер е обредна и трябва да е обилна, за да бъде новата година богата и добра. Ястията задължително са постни и според повечето вярвания техният брой е нечетен. Може да се 7 - колкото са дните на седмицата или 9 - колкото трае бременността на жените.
На трапезата на Бъдни вечер се слагат сарми, пълнени чушки, варено жито, зеле с ориз, зелник с булгур и праз, гъби с ориз и други. Бобът е сред задължителните ястия на трапезата на Бъдни вечер. Домашните туршии и нарязаното кисело зеле с малко олио и червен пипер са необходимото допълнение към вкусните гозби. На масата се слагат още ошав, пчелен мед, орехи, пресни и сушени плодове. За десерт можете да приготвите сочен тиквеник с орехи и канела и печена тиква.
За празника се пече обреден хляб, който се украсява с моделирани символични фигури – кръст, житни класове и др. В някои краища на страната в питката се пъха дрян за здраве и пара. Вярва се, че най-голям късметлия в дома ще е този, на когото се падне парата.
Има обичай след края на вечерята всеки човек на масата да си избере орех и да го разчупи, ако те останат цели и са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.
Според обичая никой не трябва да става от масата, докато трае вечерята. В миналото семейството не заспивало до полунощ, защото имало поверие, че тогава небето се отваря и ако в този момент си намислиш желание, то със сигурност ще се сбъдне. Освен това трапезата не се раздига след приключването, за да не избяга късметът. Вярва се, че след това идват починалите, за да похапнат.
Празничната атмосфера от Бъдни вечер се прелива в нощта на Коледа. Коледарите обикалят домовете и във всеки дом пеят коледарски песни за прослава на стопаните и за благопожелание.
Лозови сарми с булгур и стафиди
Необходими продукти:
1 буркан лозови листа
1 ч. ч. булгур
2 с. л. стафиди
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
2 с. л. доматено пюре
Сол
Черен пипер
Олио
Начин на приготвяне:
Нарязваме на ситно лука и чесъна. В тиган си загряваме мазнина, слагаме лука и чесъна и задушаваме.
Добавяме доматеното пюре, почистения и измит булгур и стафидите. Овкусяваме със сол и черен пипер и готвим за кратко. Оставяме сместа леко да се охлади и започваме да навиваме сармичките, като във всяко листо слагаме част от плънката.
Свиваме стегнато лозовите сармички и ги подреждаме в тенджера. Притискаме сармите с чиния и сипваме вода, толкова, че да ги покрие. Варим на тих огън до готовност.
Лазовите сарми с булгур и стафиди може да поднесем на трапезата за Бъдни вечер със счукан чесън.
Напиши коментар