Капамата е богато зимно ястие, което се приготвя с много и различни видове месо. Основна съставка от рецептата е киселото зеле. Това традиционно нашенско ястие, което често се сервира на Коледната трапеза. Най-популярният вариант е Банската капама, но като типичен представител на българската национална кухня, и рецептата за капама има вариации. Всички варианти обаче следват няколко правила. Капамата задължително съдържа кисело зеле, ориз и няколко вида месо. Подобно на всички ястия, приготвени в гювеч, капамата се прави много лесно, а страхотният й аромат подсилва празнична атмосфера в дома. Допълнително предимство на тази вкусна гозба е, че наведнъж се приготвят месата за Коледната трапеза заедно с гарнитурата към тях.
Необходими продукти:
1 кисела зелка - около 1 кг
1 глава чекане (мариновано червено цвекло)
500 г свинско месо - врат или гърди
1/2 пиле
100 г ориз
2 бр. кървавица или прясна наденица
200 г сланина или бекон
няколко зърна черен пипер
3 щипки смляно семе от копър или резене
2 зърна бахар
1 дафинов лист
1 винена чаша червено вино
Начин на приготвяне:
Запазете 5-6 зелеви листа цели, а останалата част от зелката нарежете на едро. Червеното цвекло се нарязва на парчета. Пилето се разрязва на 4 парчета, разрязват се и гърдите на парчета. Оризът се измива и запържва за минута в загрято олио докато стане „стъклен”.
Нарязаното зеле се слага в купа и смесва с маринованото цвекло и запържения ориз. Подправят се с дафинов лист, семена копър и няколко зърна черен пипер.
Продуктите се редят в намазнен гювеч, като на дъното първо се слагат два-три листа кисело зеле. Слага се половината нарязана сланина или бекон. Покрива се с част от зелето с ориза и мариновано цвекло. Отгоре се слагат гърдите и пак малко зеле с ориз, следва пилето и отново от зелето с ориза. Слага се кървавица или наденица и останалата част от ориза с червено цвекло. Покрива се с три листа кисело зеле и останалата сланина.
В купа се смесва една чаена чаша брашно с 50-80 мл. вода за да се получи тесто. С него се покрива ръба на гювеча и се слага капак.
Капамата се слага в студена фурна и загрява до 160 градуса. Пече се 4-5 часа. Изключва се и гювечът се оставя още половин час във фурната. Капакът внимателно се отделя от гювеча и капамата се разпределя в чиниите Във всяка порция трябва да има парче кървавица, пиле, свинско и ориз с кисело зеле.
Напиши коментар