Печен боб с праз

Традиционно постно ястие за Бъдни вечер

печен боб

 До Коледа остават няколко дни. Бобът е задължителен за трапезата. Предлагаме ви лесна рецепта със зрял фасул и праз.

Необходими продукти:

500 г фасул

2 глави лук

2 моркова

3 бр. праз лук

2 скилидки чесън

1 ч. ч. бяло вино

7-8 с. л. олио

2 с. л. ябълков оцет

1 с. л. захар

дафинов лист

джоджен

сол

1 ч. ч. домати от консерва

 

 

Начин на приготвяне:

 

Бобът предварително се накисва от предната вечер. Слага се да се вари в студена вода, която след завирането се излива и се налива нова. Това се повтаря два пъти. Бобът се сварява до готовност, а съвсем на края се посолява.

Лукът, морковите, празът и чесънът се нарязват и се запържват в мазнината. След като омекнат към тях се прибавят бялото вино, дафиновия лист, доматите, оцетът и захарта. Посолява се съвсем леко, защото бобът вече е посолен.

Свареният фасул се изсипва в тавичка, прибавят се задушените зеленчуци  и джоджен и ястието се запича на горен реотан, до получаване на апетитна коричка.

Ако искате по-бързо да си приготвите тази апетитна гозба, използвайте  консервиран сварен боб.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори