До Коледа остават няколко дни. Бобът е задължителен за трапезата. Предлагаме ви лесна рецепта със зрял фасул и праз.
Необходими продукти:
500 г фасул
2 глави лук
2 моркова
3 бр. праз лук
2 скилидки чесън
1 ч. ч. бяло вино
7-8 с. л. олио
2 с. л. ябълков оцет
1 с. л. захар
дафинов лист
джоджен
сол
1 ч. ч. домати от консерва
Начин на приготвяне:
Бобът предварително се накисва от предната вечер. Слага се да се вари в студена вода, която след завирането се излива и се налива нова. Това се повтаря два пъти. Бобът се сварява до готовност, а съвсем на края се посолява.
Лукът, морковите, празът и чесънът се нарязват и се запържват в мазнината. След като омекнат към тях се прибавят бялото вино, дафиновия лист, доматите, оцетът и захарта. Посолява се съвсем леко, защото бобът вече е посолен.
Свареният фасул се изсипва в тавичка, прибавят се задушените зеленчуци и джоджен и ястието се запича на горен реотан, до получаване на апетитна коричка.
Ако искате по-бързо да си приготвите тази апетитна гозба, използвайте консервиран сварен боб.
Напиши коментар