Тиквата е плод, който се състои от 90% вода. Тя е богата на витамини, минерали и антиоксиданти, и е ниско калорична. Това я прави подходяща за диети. Нейните хранителни вещества подсилват имунната система, защитават зрението и подпомагат здравето на сърцето и кожата. Освен здравословна, тиквата е много вкусен плод, който традиционно присъства на коледната трапеза. Най-често обичаме да я кносумираме печена, варена, с орехи, мед и др. Използва се за направата на различни десерти. На Бъдни вечер можете да приготвите тиквеник с готови кори, бързо и лесно по следния начин:
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
1 кг тиква
200 г орехи
1 ч. ч. олио
250 г захар
1 ч. л. канела
1-2 пак. ванилия
Локум по желание
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Тиквата се срязва и с помощта на лъжица се почиства от семките и меката част.
Обелва се и се нарязва на парчета. Парчетата тиква се настъргват на едро ренде. В дълбок и широк тиган в половината олио се задушава тиквата, като се бърка периодично, докато малко омекне. Не трябва да се прекалява, за да не се скашка плънката. Отстранява се от огъня и се добавят захарта, канелата, ванилиите и едро счуканите орехови ядки. Малката тайна е, че ако не я задушите, защото тя е вкусна и само настъргана, цветът й ще остане по-ярък.
Взимат се по две кори за баница и се намазват с олио. Слага се от плънката върху корите по дължина и се навиват. По желание можете да сложите в плънката и малки парченца локум, за да стане по-различна. Рулата се слагат в предварително намаслена тавичка. Тиквеникът се пече в предварително загрята на 170-180 градуса за 40-45 минути, докато се позачерви. След като се извади от фурната, се напръсква с малко студена вода и се завива с кърпа, за да се задуши. Оставя се да се охлади, поръсва се с пудра захар и е готов за сервиране на трапезата за Бъдни вечер.
Ако ви е останала част от тиквата, ги опечете и те също ще станат част от празничната маса. Нарежете обелената тиква на парченца колкото локум. Сложете ги в тава и ги поръсете с бяла или кафява захар. Поръсете с канела на вкус и налейте малко вода в тавата – около 1 ч. ч. След като опечените тиквени локумчета се охладят, ги подредете в красива чиния или купичка и по желание ги поръсете с едро натрошени орехи.
Напиши коментар