На 24 декември празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, денят преди Раждането на Христос. Трапезата на Бъдни вечер е обредна и трябва да е обилна, за да бъде новата година богата и добра. Ястията задължително са постни и според повечето вярвания техният брой е нечетен. Може да се 7 - колкото са дните на седмицата или 9 - колкото трае бременността на жените. Представяме ви лесна рецепта за зелник с праз и булгур.
Необходими продукти:
1 кг брашно плюс още малко за разточване
300 г кисело зеле
200 г булгур
400 мл. зелев сок
150 мл. олио
7-8 стръка праз
2 с. л. винен оцет
1 ч. л. сух джоджен
1 ч. л. червен пипер
сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Брашното се разбърква с щипка сол, наливат се оцетът и вода, колкото поеме (около 500 мл). Замесва се меко и еластично тесто. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да почине за 30 минути.
Празът и зелето се нарязват на ситно и се запържват в 30-40 мл олио.
Прибавя се булгурът и се наливат зелевият сок и 400 мл. вода. Подправя се с червения пипер и джоджена. Готви се, докато булгурът поеме течността.
Тестото се разделя на две по големи и пет по-малки топки. Върху набрашнен плот се разточва една по-дебела кора и се слага в намазана с олио тава. Запича се за 7–10 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. След това се запича и втората по-дебела кора.
Разточват се и петте тънки кори и последователно се изпичат в тава на същата температура за 7–10 минути. Тънките кори се натрошават и се смесват с плънката. Налива се и 100 мл. олио и се разбърква.
Плънката се разпределя върху дебелата кора в тавата. Покрива се с втората дебела кора.
Зелникът се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност за около 20 минути. Намазва се с олио и се покрива с кърпа за десетина минути. След това се нарязва и се сервира.
Напиши коментар