Зелник с праз и булгур

Зелник с праз и булгур

На 24 декември празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, денят преди Раждането на Христос. Трапезата на Бъдни вечер е обредна и трябва да е обилна, за да бъде новата година богата и добра. Ястията задължително са постни и според повечето вярвания техният брой е нечетен. Може да се 7 - колкото са дните на седмицата или 9 - колкото трае бременността на жените. Представяме ви лесна рецепта за зелник с праз и булгур.

Необходими продукти:

 

1 кг брашно плюс още малко за разточване

300 г кисело зеле

200 г булгур

400 мл. зелев сок

150 мл. олио

7-8 стръка праз

2 с. л. винен оцет

1 ч. л. сух джоджен

1 ч. л. червен пипер

сол на вкус.

Начин на приготвяне:

Брашното се разбърква с щипка сол, наливат се оцетът и вода, колкото поеме (около 500 мл). Замесва се меко и еластично тесто. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да почине за 30 минути.

Празът и зелето се нарязват на ситно и се запържват в 30-40 мл олио.

Прибавя се булгурът и се наливат зелевият сок и 400 мл. вода. Подправя се с червения пипер и джоджена. Готви се, докато булгурът поеме течността.

Тестото се разделя на две по големи и пет по-малки топки. Върху набрашнен плот се разточва една по-дебела кора и се слага в намазана с олио тава. Запича се за 7–10 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. След това се запича и втората по-дебела кора.

Разточват се и петте тънки кори и последователно се изпичат в тава на същата температура за 7–10 минути. Тънките кори се натрошават и се смесват с плънката. Налива се и 100 мл. олио и се разбърква.

Плънката се разпределя върху дебелата кора в тавата. Покрива се с втората дебела кора.

Зелникът се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност за около 20 минути. Намазва се с олио и се покрива с кърпа за десетина минути. След това се нарязва и се сервира.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори