Пълнените чушки с ориз, стафиди и орехи са почти толкова задължителни за трапезата на Бъдни вечер, колкото и постните лозови сарми, содената питка и тиквеника. Рецептата за пълнени чушки с ориз, стафиди и орехи е типичен представител на българската национална кухня, като съчетава два много характерни за нашата трапеза продукта – сушени червени чушки, ориз и стафиди. Тези продукти се съчетават и допълват перфектно в рецептата за пълнени чушки, като ястието придобива неочаквано различен и малко непознат плътен леко сладникав вкус.
Необходими продукти:
10 червени чушки
3 глави лук
3/4 ч.ч. ориз
сол
черен пипер
джоджен
100 г стафиди
100 г орехи
олио
Начин на приготвянe:
Можете да използвате пресни замразени, сушени чушки или дори пиперки от туршия.
Лукът се нарязва и се запържва в загрято олио. Прибавя се измитият ориз и се запържва до прозрачност. Добавят се стафидите и 1 1/2 ч.ч. топла вода. Подправя се със сол, джоджен и черен пипер.
Плънката се оставя да ври на умерен огън, докато оризът поеме водата. Прибавят се едро счуканите орехи и измитите стафиди.
С тази смес се пълнят чушките. Подреждат се в тенджера, покриват се с чиния и се налива топла, подсолена вода, докато чушките станат готови.
Ястието може да се приготви и на фурна, като чушките се нареждат в тава, заливат се с гореща вода, ката че леко да ги покрие. Отгоре се поръсват с олио и се слагат да се пекат в предварително включена на 200 градуса фурна. Като започнат видимо да се запичат отгоре, се обръщат и се допичат.
Напиши коментар