Вит лопушник с готови кори
Зелените баници са сред честите гости на пролетната трапеза. Можете да си приготвите спаначник или лопушник с домашни точени листи, но това отнема доста време. Много по-бързо е да използвате готови кори. Трябват ви още сирене, яйца и кисело мляко. Не забравяйте да добавите сух джоджен, който е специфичната подправка към зелените листни зеленчуци. По-ефектно се получава, ако направите баницата с лопуш вита, което не изисква много усилия.
Необходими продукти:
500 г лопуш (лапад)
1 пакет кори за баница - 400 г
4-5 с.л. олио
250 г сирене
5 яйца
1 връзка зелен лук
4-5 с. л. кисело мляко
1 ч. л. сух джоджен
50 г краве масло
Начин на приготвяне:
Лопушът се измива и се реже на дребно. След това се запържва в сгорещеното олио.
4 от яйцата се разбиват и се смесват с киселото мляко и натрошеното сирене. Добавя се запърженият лопуш и нарязаният на ситно зелен лук. Сместа се разбърква и се добавя джоджен.
Върху всяка кора се сипва равномерно от плънката от яйце, сирене и лопуш и се завива на руло. Слагат се в тава, подмазана с малко олио и се навиват на спирала. Може да се редят корите и една върху друга, а между тях да се разпределя плънката. Лопушникът се намазва с разбитото яйце с 1-2 супени лъжици кисело мляко. Отгоре се разпределят малки парченца краве масло
Напиши коментар