Ако обичате рибни ястия със сосове, не се колебайте да опитате рецептата за печена риба в чесново-доматен сос. Приготвя се бързо и не ви трябват много съставки. Можете да използвате всякакъв вид риба с бяло месо, пресни или консервирани домати и някои подправки. Най-препоръчителните видове риби за приготвяне в чесново доматен сос са шаран, толстолоб, пъстърва и др.
Независимо какъв вид риба ще изберете и как ще я приготвите, важното е да присъства поне един-два пъти в седмичното ви меню.
Необходими продукти:
1 кг речна риба по избор
сол и черен пипер
400 мл. концентриран доматен сок
1 чаена лъжичка захар
30 мл. масло
5 скилидки чесън
сока от един лимон
1 ч. л. семена от кориандър
1 стрък мащерка
3-4 листа босилек
Десетина черни маслини
няколко стръка зелен магданоз
Начин на приготвяне:
Първо почистете рибата, ако сте я купили непочистена. След това я нарежете на парчета, така че сосът да проникне равномерно.
Поставете парчетата риба в намазнен термоустойчив йенски съд или тавичка. Намажете рибата с олио, поръсете със сол и прясно смлян черен пипер. Поръсете парчетата риба със сока на един лимон и сложете ястието във фурната на 180 градуса по Целзий.
Оставете парчетата риба да покафенеят от първата страна, след което ги обърнете, за да покафенеят и от втората страна.
През това време пригответе чесново-доматения сос. Почистете чесъна и го счукайте или пресовайте. Запазете една скилидка чесън за края на приготвянето. Сложете доматения сок в купа и го смесете със счукания чесън. Добавете семената кориандър, ситно нарязани листа босилек и стрък мащерка. Добавете чаена лъжичка захар, за да регулирате киселинността на доматите. Разбъркайте добре тези съставки и изсипете сместа върху парчетата риба.
Оставете вкусната печена риба в доматен и чеснов сос да се приготви още десетина минути във фурната и добавете последната смачкана скилидка чесън. Добавен в края на готвенето, чесънът ще подчертае вкуса на чесновия доматен сос. Пет минути преди края на готвенето добавете и маслините, които предварително сте измили в гореща вода.
Накрая, след като изключите котлона, добавете ситно накълцания зелен магданоз за допълнителна свежест.
Можете да сервирате рибата в чесново доматен сос с гарнитура от варени картофи.
Напиши коментар