Разнообразието на бисквити в магазините е огромно. В домашната кухня най-често се използват обикновени или чаени бисквити, бисквити „Закуска” и други видове, като изборът се определя от вида на сладкиша. Ако приготвяте торта с обикновени бисквити, е добре предварително да бъдат потопени в прясно мляко или сок от компот например, за да стане сладкишът по-сочен и да е готов по-бързо. На пазара вече се предлагат специални бисквити за торта или бисквити за чийзкейк, което улеснява избора. За тортите могат да се използват и готови пудинги и кремове в пакетчета, които само се сваряват с прясно мляко и дават отличен вкус на сладките произведения.
Бисквитена торта с маскарпоне и шоколад
Необходими продукти:
220 г обикновени бисквити
150 г какаови бисквити
500 г маскарпоне
200 мл. сладкарска течна сметана
3/4 ч.ч. пудра захар
300 мл. прясно мляко
1 ванилия
150 г течен шоколад
Начин на приготвяне:
За тази лесна за приготвяне торта без печене можете да използвате правоъгълна тавичка или кръгла тортена форма с падащ ринг. Количеството бисквити е ориентировъчно и зависи от големината на съда, в който правите тортата. Можете да използвате обикновени бисквити или „Закуска”.
Първо пригответе крема. Сметаната се разбива добре, към нея се прибавят пудрата захар, маскарпонето и ванилията и отново се разбива до гладък хомогенен крем.
Разтопете леко течния шоколад на водна баня, за да стане съвсем течен. По този начин ще може лесно да се разлива с лъжица.
Какаовите бисквити се смилат в блендер на ситни трохи.
Прясното мляко налейте в широка купа или дълбока чиния, защото в него ще топите обикновените бисквити за блата. Ако желаете тортата по-бързо да е готова за консумация, може леко да затоплите млякото, така че бисквитите по-бързо да омекнат от него. Не го прегрявайте обаче, защото бисквитите ще се разпаднат още в купата, а кремът на тортата няма да е толкова стегнат след контакта си с горещото.
Следва реденето на бисквитите. Първият слой е от обикновени бисквити, като всяка от тях се потапя за кратко в прясното мляко. След това се подреждат в тавата или формата на плътен слой. Налага се някои бисквити да се счупят, за да запълнят дупките. Отгоре се разстила 1/3 от крема с маскарпоне. Върху него се посипват на плътен слой 1/3 от трохите от какаови бисквити. Следват поръски разтопен течен шоколад.
Повторете слоевете два пъти, като най-отгоре завършете е какаови трохи и течен шоколад. Можете да смесите кафяв течен шоколад и бял течен шоколад, като направите произволни фигури отгоре. Тортата се прибира в хладилник за 1 нощ, за да омекнат бисквитите.
На следващия ден стените на формата се махат внимателно, като може предварително с нож да се мине от вътрешната страна по ръба, за да не се получи счупване при отлепването.
При сервиране всяко парче торта може да се гарнира с парченца банани.
Напиши коментар