Към разядките често се добавят сирена, а включването на сметана и майонеза им придават нежна и кремообразна текстура и лек сладникав вкус. Чесънът е предпочитан за постигането на по-пикантен вкус, а от зелените подправки се използват предимно копър и магданоз. Много подходящо е и включването на орехови или други ядки в рецептите.
Необходими продукти:
3 средно големи тиквички
100 г натрошено сирене
1-2 скилидки чесън
50 г. орехи
1 малка глава червен лук
Зехтин
Пресен копър
Пресен магданоз
Сока от половин лимон или оцет на вкус
Сол
Начин на приготвяне:
Тиквичките се почистват, без да се белят. Настъргват се на едро ренде или се минават през кухненски робот.
Прехвърлят се в тенджерка или касерола, на дъното на която се налива около 2-3 с.л. зехтин.
Съдът се поставя на умерен котлон, за да се задушат тиквичките в собствения си сос за около 20 минути при периодично разбъркване. Сместа трябва да остане основно на мазнина и да няма остатъчна влага.
През това време се смилат на по-едро орехите. Лукът се настъргва на ситно ренде. Счукват се скилидка или две чесън с малко сол и се нарязва на много ситно копърът.
След като тиквичките са готови, се охлаждат за кратко и се прибавят към подправките. Добавят се и стотина грама натрошено на ситно сирене или извара. Ако искате по-млечен вкус или разядката да стане по-голямо количество, можете да сложите повече.
Добавя се зехтин на струйка и лимонов сок на вкус, като се разбърква.
Разядката се прибира в хладилник, за да се охлади напълно. Поднася се като предястие, поръсена с малко магданоз или копър и с препечена филийка.
Напиши коментар