Печена лютеница от чушки и домати

лютеница

Сред класиките в есенното консервиране е уникалната българска лютеница. Традиционната рецепта съдържа печени чушки, патладжани и домати, а в някои видове се добавят и моркови. Има и варианти, които се приготвят само от печен пипер и домати. Лютеницата може да е варена или печена на фурна, с по-едро или по-фино смлени продукти, с различни подправки. Можете да изберете технологията на приготвяне според времето, с което разполагате. За по-лесно пиперът може да бъде изпечен предния ден, а много от заетите домакини ползват готово доматено пюре, защото сгъстяване на доматите трае доста дълго.

Необходими продукти:

 

12 кг червени чушки тип капия

5 кг домати

1 глава чесън

100 мл. олио или зехтин

сол на вкус

2 с.л. риган

сол на вкус

захар на вкус

черен пипер на вкус

3-4 с.л. пушен червен пипер

1 с.л. кимион

1 връзка магданоз

200 мл. олио

 

Начин на приготвяне:

 

 

Почистете чушките от дръжките и семето и ги изпечете. Може да направите това на в чушкопек или на тенекия. Ако имате еър фрайър можете да го използвате за печена на чушките, като ги оставите в него за около 15 минути на 200 градуса. Кошничката на уреда обикновено събира 5-6 пиперки. Слагайте изпечените вече чушки в тенджера под капак, за да се задушат и да се белят по-лесно.

Обелете чушките и ги оставете да се отцедят много добре от сока, който пускат. Смелете ги с машинка или използвайте чопър. Ако искате лютеницата ви да е съвсем гладка, може да ги направите на пюре с пасатор.

 Идва ред за приготвянето на доматите. Измийте ги добре и ги нарежете. Поставете ги в тава и добавете солта, олиото и ригана. Добавете чесъна, без да го белите. Сложете ги да се пекат в загрята на 180-200 градуса фурна, без да им добавяте вода. Печете докато остане съвсем малко сос в тавичката. Когато всичко се опече, изстискайте печения чесън от скилидките и го сложете при доматите. Когато доматите се охладят ги пасирайте в блендер, за да се смели люспата им перфектно.

Доматите и чушките се слагат в тава заедно с олиото. Поставя се във фурната и се запича за около час. Малко преди да е готова лютеницата се овкусява с много ситно нарязан магданоз и подправки по вкус. Когато се пече във фурната, разбърквайте често. Накрая не трябва да има излишна течност в сместа. Опитайте лютеницата и овкусете ако е необходимо.

Оставете лютеницата да се охлади. Напълнете я в бурканчетата и ги затворете. Стерилизирайте за 15-20 минути, извадете бурканчетата и ги обърнете с капачките надолу.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори