Печените меса, приготвени с бира, придобиват уникален вкус. Пивото може да се добавя в най-различни ястия, а резултатът е, че ги прави много ароматни.
Бирата е чудесно средство за мариноване на меса, които стават по-крехки. Птичето месо получава чудесен вкус, ако се глазира или се полее със сос, в който е сложена бира. Това се отнася също за пилешките крилца и субпродукти като дробчета и воденички.
За по-леките меса е подходящо да се използва светло пиво, защото тъмните бири по принцип имат много по-изявен вкус. Затова те са по-добри за телешко или свинско. Процентът на алкохола също е от значение за вкуса на ястието. Безалкохолните бири могат да се използват, но са твърде леки и присъствието им почти не се усеща. Затова заложете на светло пиво със среден градус.
Можете да си приготвите много вкусни дробчета на фурна с помощта на бира. Добавете също лук, гъби и моркови за още по апетитен вкус и аромат.
Необходими продукти:
250-300 г пресни гъби
1 опаковка пилешки дробчета
1 кубче пилешки бульон
2 глави лук
1/2 ч. ч. бира
2 моркова
50 мл. олио
Чубрица
1 ч. л. червен пипер
черен пипер на вкус
сол
Начин на приготвяне:
Почистете пилешките дробчета и ги измийте старателно, след което ги подсушете. Измийте и нарежете лука, гъбите и морковите на едри парчета.
Сложете дробчетата в тава за печене, поръсете ги с малко сол. Разтрошете отгоре едно кубче пилешки бульон и разбъркайте, за да се овкусят. Внимавайте със солта, защото бульонът също е солен.
Върху дробчетата сложете нарязаните гъби, моркови и лук. Овкусете допълнително с чубрица, червен и черен пипер. Залейте с олиото и половин чаша бира и разбъркайте. Сложете фолио за печене.
Включете фурната на 220 градуса. Печете апетитното бирено мезе около половин час, след което махнете фолиото и допечете до пълна готовност.
При сервирането можете да поръсите порциите с пресен магданоз. Поднесете на трапезата и богата сезонна салата от пресни зеленчуци.
И накрая, не забравяйте, че към това вкусно ястие, приготвено с бира може да сервирате изпотена чаша или бутилка с пенливата течност.
Напиши коментар