Панирани топени сиренца с боровинково сладко
Необходими продукти:
2 кутии топено сирене
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. галета
2 яйца
1-2 щипки сол
Олио за пържене
Сладко от боровинки за гарниране
Начин на приготвяне:
Първо отстранете фолиото на сиренцата. В две плоски чинии сложете брашното и галетата. Разбийте в дълбока чиния яйцата със солта. Пригответе си и малка купичка със студена вода. Потапяйте всяко сиренце първо във водата и веднага след това в брашното. След това много добре го потопете в яйцата и накрая оваляйте от всички страни в галетата. Слагайте подготвените сиренца в чиния. Когато всички са готови, прибрете чинията в хладилната камера за около 20 минути.
В тиган с незалепващо покритие налейте половин пръст олио. Загрейте го на умерена температура. В напълно загрятата мазнина слагайте сиренцата и ги пържете за около 3-4 минути на страна или до апетитен загар. Готовите подреждайте в чиния, покрита с домакинска хартия, която да поеме излишната мазнина.
Сервирайте панираните сиренца топли, а отделно сложете в купичка сладко от боровинки, което много им отива.
Печен кашкавал със сирене
Необходими продукти:
300 г кашкавал
100 г сирене
4 яйца
250 г кисело мляко
120 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
масло
олио
чубрица по желание
Начин на приготвяне:
Настъргвате кашкавала на едро ренде, а сиренето натрошавате.
Сиренето и кашкавалът се смесват и разбъркват. Към тях добавете брашното, пресято с бакпулвера. Разбъркайте отново много добре.
Яйцата и млякото разбийте в отделен съд. Добавете ги към кашкавала и брашното. По желание сложете подправки – чубрица, пушен червен пипер или други по желание. Разбъркайте всичко много добре.
В тавичка сложете хартия за печене, а върху нея размажете малко олио и краве масло. Изсипете сместа в тавичката и печете около 25-30 минути в умерена фурна на 180 градуса, докато отгоре се получи приятен загар.
Панирани яйца
Необходими продукти:
10 яйца
3 с. л. брашно
300 г галета
сол
черен пипер
олио за пържене
Начин на приготвяне:
9 от яйцата се сваряват и се обелват. Последното яйце се разбива добре, защото ще послужи за панирането. Ако яйцата са малки, може да се наложи да ползвате две яйца за панировката..
Твърдо сварените яйца се овалват първо в брашното, след това се потапят в разбитото яйце и накрая в галетата, към която са прибавени сол и черен пипер.
Пържат се от всички страни в сгорещено олио. Към тях е подходящо да сервирате зелена салата.
Вегетариански гювечета със зеленчуци и сирене
Необходими продукти:
4 яйца
2 малки тиквички
2-3 стръка пресен лук
1 стрък пресен лук
150 г сирене
30-40 г кашкавал
Черен пипер
Мащерка
Пресен магданоз
Сол
Зеленчуков бульон
Олио
Начин на приготвяне:
Измийте зеленчуците - обелете тиквичките, после ги нарежете на ленти, а след това на кубчета. Чесъна и пресния лук нарежете на ситно.
Запържете лука и чесъна за кратко в тиган с мазнина. Добавете тиквичките и ги поръсете с малко сол и черен пипер. Не пресолявайте, защото ще добавите и сирене. Сипете зеленчуков бульон и задушете ястието до омекване на тиквичките. Поръсете със зелените подправки и махнете тигана от котлона.
Разбийте яйцата заедно с натрошеното сирене и ги смесете със зеленчуковата смес. Разпределете ги в две керамични гювечета. Отгоре наредете парчета кашкавал и ги печете за около 25 минути на 180 градуса. Накрая отворете гювечетата и ги печете до приятен загар.
Паниран кашкавал с конфлейкс на фурна
Необходими продукти:
1 ч. ч. корнфлейкс
400 г кашкавал
2 с. л. брашно
2 яйца
30 г краве масло
Начин на приготвяне:
Нарежете кашкавала на правоъгълни или квадратни парчета.
Разбийте яйцата в дълбока чиния. В друга чиния сипете брашно, а в купичка натрошете корнфлейкса, но не прекалено на дребно.
Оваляйте парчетата кашкавал първо в брашно, след това в яйцата. Накрая го потопете и в корнфлейкса. Подредете панирания кашкавал в тава за печене, предварително намазнена. За по-практично можете да покриете дъното с хартия за печене. Върху всяко парче сложете парченце краве масло.
Сложете тавичката в загрята на 200 градуса фурна и го изпечете до готовност. Извадете го веднага от фурната, за да не се разтече.
Така панираният кашкавал може да бъде изпържен в загрято олио в тиган. И в двата случая кашкавалът става много хрупкав и вкусен.
Напиши коментар