За Коледната трапеза

За Коледната трапеза

Коледа е един от най-светлите и любими семейни празници. Празник на добротата, на мира и радостта, на мечтите и желанията, на надеждата за едно ново, по-добро начало. След 40-те дни пости, които приключват с трапезата на Бъдни вечер, на 25 декември на масата се слага богато месно меню. Софрата не се вдига през целия ден. Приготвят се обредна прясна пита, баница с месо или сирене, зеле с кървавица, печена кокошка, свинско с праз, кавърма и други гозби от свинско месо. Всичко е подредено и украсено празнично.

На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената Христа, Христо, Рада, Радослава, Радослав, Радостина, Радосвета, Радостин, Радомира, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Христина, Кристина, Румен, Румяна, Руска.

 

 

Печено свинско филе с домати и кашкавал

 

Необходими продукти:

 

500 грама свинско филе

 

200 грама кашкавал

 

2 домата

 

3 скилидки чесън

 

сол и черен пипер на вкус

дребни картофи за гарнитурата

 

 

Начин на приготвяне:

 

Нарежете кашкавала на парчета с дебелина 3 - 4 сантиметра, доматите на кръгчета, а чесъна на плочки.

Направете разрези по филето (през около сантиметър), но не нарязвайте на парчета, трябва да се получи като хармоника. Овкусете със сол и черен пипер. Самите разрези също натрийте с подправки и след това в тях сложете по парче кашкавал, кръгче домат и плочка чесън.

Увийте месото във фолио, сложете в тава и поставете във фурната за около час при 180 градуса.

През това време може да приготвите гарнитура от картофени гъби. За целта сварете до готовност малки картофи, без да ги обелвате. След това от тях оформете гъби, като оставите шапчиците им необелени. Запържете за кратко в нагорещено олио до образуването на златиста коричка.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори