Всеки, който е бил в Одрин, е опитвал или поне е чувал за коронното блюдо на този град – Тава джигер. Затова у нас това ястие е известно като пържен дроб по одрински. Тава джигерът се приготвя от повече от сто години и в Одрин почти няма заведение, в което да не се предлага. Нарича се така, защото се пържи в тава (тиган), а на турски дроб е джигер. Дробът естествено е агнешки или телешки. Тайната на турската рецепта е, че предварително полузамръзналият дроб се реже на тънки ивички и се овалва в смес от пшенично и царевично брашно. Пържи се в обилна мазнина.
Тава джигер или дроб по одрински
Необходими продукти:
1 кг дроб – телешки или агнешки
1 ч. ч. пшенично брашно
1 ч. ч. царевично брашно
Сол
Черен пипер
олио
Начин на приготвяне:
Черният дроб се изчиства много добре от ципите и жилите. Важното за е нарязването на дроба на тънки ивици или филийки. За тази цел е добре първо да замразите дроба за няколко часа дроба. След това го оставете за кратко на стайна температура да се отпусне малко и го нарежете с остър нож на лентички, които трябва да са много тънки – 2-3 мм. Оставете ги да се размразят и ги подсушете леко с домакинска хартия, за да не пръскат много при пърженето.
В купа се смесват двата вида брашно. Добавя се сол и черен пипер на вкус. Дробът се отцежда и се овалва хубаво в брашното от всички страни и след това излишното брашно се изтупва.
Загрява се обилно количество олио в дълбок тиган и дробът се изпържва до готовност. Пърженето е буквално за минута-две, колкото да го разбъркате. Готовият дроб се отцежда върху кухненска хартия.
Одринският Тава джигер се сервира със свежа салата от домати, печени чушки и люти чушлета.
Напиши коментар