Продукти:
1 кг праскови
1,200 кг захар
2 чаени чаши вода
100 грама орехи (или 70 грама бадеми)
може да намалите количеството на захарта наполовина и да добавите 4 супени лъжици мед
Приготвяне:
Измийте добре плодовете, по-добре е да ги обелите, почистете задължително от костилките. Всяка от прасковите разрежете на 4 или на 8 парчета в зависимост от големината и сложете в подходящ съд.
Отделно направете сироп от захарта и водата. Залейте подготвените плодове с врящата сладка течност, затворете съда с капак и оставете така за едно денонощие.
На следващия ден внимателно отцедете сиропа, сложете го да заври и отново залейте прасковите. Оставете така за още ден. След това поставете на бавен огън и прибавете орехите (по-добре използвайте стари орехи, а не пресни). Ако решите да замените с бадеми, преди да ги прибавите в сиропа, попарете и обелете.
Варете сладкото до готовност, като отстранявате образувалата се пяна. Получава се кехлибарен прозрачен цвят.
Докато е още горещо сладкото, разпределете го в топли и сухи бурканчета и затворете.
Напиши коментар