Пълнени камби

Вкусът на пълнените червени камби или чушки е традиционен за българската трапеза. По-често се използва пипер, но сезонът е подходящ да си припомним, че камбите могат да се използват не само за туршия. Те най-често се пълнят с кайма и ориз и се приготвят в тенджера или запечени на фурна. Има обаче и други начини да си разнообразим есенната трапеза. Камбите могат да се приготвят с плънка от зеленчуци, боб или пък със сирене и яйца, а дори и с риба.

Пълнени камби

Пълнени камби с боб

 

Продукти:

8-9 не много едри камби

1 глава лук

1 1/2 ч.ч. боб, сварен или от консерва

1 едър домат, обелен и нарязан на ситно

2-3 с.л. доматен концентрат

100 грама целина

1-2 моркова

2 скилидки чесън

2 ч.л. чубрица

1 ч.л. девисил

1 с.л. магданоз, пресен

1 ч.л. червен пипер, сладък

1 щипка лют червен пипер, по желание

1 щипка кимион

сол на вкус

1 с.л. олио

 

Приготвяне:

 

Камбите се почистват от дръжките и семките. В загрятото олио се запържват лукът и чесънът. Прибавят се морковите и целината докато омекнат. Ако решите да направите камбите с месце, добавете малко кайма.

После се добавят свареният боб, доматите и доматеният концентрат. Осолява се и се прибавя пиперът и останалите подправки. Оставя се на котлона докато сместа се редуцира.

После камбите се пълнят и се запичат 20-25 минути на 180 градуса.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори