Пилешко с броколи и сметанов сос

пилешко с броколи

Броколите имат широко приложение в готварството и се явяват главни герои в много рецепти. Най-често те се готвят по най-лесния и едновременно с това здравословен начин като се задушават. Интересни рецепти с броколи могат да се намерят в почти всяка европейска кухня. Те могат да се приготвят на пара, задушени,  варени, на тиган или на фурна и да се съчетават с различни други продукти. Лесно се комбинират със сирене, сметана и други млечни продукти. Могат да се комбинират и с различни видове меса. Препоръчваме ви да разнообразите домашното си меню с Пилешко с броколи и сметанов сос, което е подходящо както за обяд, така и за вечеря.

 

 

Необходими продукти:

 

300 г пилешко филе

Около 700 г броколи

50 г масло

1 с. л. олио

250 г готварска сметана

200 г настъргано сирене

50 г пармезан или кашкавал

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 дафинов лист

Сол

Прясно смлян черен пипер

Сух риган

Лют червен пипер по желание

100 г заквасена сметана за отгоре

 

Начин на приготвяне:

 

Измийте и почистете около 300 г пилешки гърди. Нарежете ги първо на ивици, а след това на малки парчета, за да се приготвят по-бързо и равномерно.

Измийте броколите и ги разкъсайте на розички, а ако са по-едри, ги нарежете на подходящи парчета. Ако желаете и имате време може за кратко да бланширате броколите във вряща вода и да ги оставите да се отцеждат.

Нарежете лука на ситно.

В дълбок тиган сложете 1 супена лъжица олио и 50 г масло да се разтопи на тих огън.  Добавете нарязания лук, посолете и разбъркайте. Гответе 4-5 минути при непрекъснато бъркане на слаб огън.

Добавете парчетата месо върху лука. Добавете сол и прясно смлян черен пипер. Гответе 10 минути при непрекъснато бъркане на умерен огън.

Добавете нарязаните броколи в тигана и след това добавете 1 дафинови лист, сол, прясно смлян черен пипер и 2 ситно нарязани скилидки чесън.

Добавете 250 мл. готварска сметана и сух риган и разбъркайте. Ако нямате готварска сметана, използвайте заквасена. Похлупете съда и гответе 6-7 минути на умерен огън.

Махнете капака, разбъркайте и извадете дафиновия лист. Поръсете с 200 г настъргано сирене. Разбъркайте и изключете котлона. След това добавете 50 г пармезан. Размесете всичко добре.

Сервирайте със заквасена сметана и лют червен пипер по желание

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори