Броколите имат широко приложение в готварството и се явяват главни герои в много рецепти. Най-често те се готвят по най-лесния и едновременно с това здравословен начин като се задушават. Интересни рецепти с броколи могат да се намерят в почти всяка европейска кухня. Те могат да се приготвят на пара, задушени, варени, на тиган или на фурна и да се съчетават с различни други продукти. Лесно се комбинират със сирене, сметана и други млечни продукти. Могат да се комбинират и с различни видове меса. Препоръчваме ви да разнообразите домашното си меню с Пилешко с броколи и сметанов сос, което е подходящо както за обяд, така и за вечеря.
Необходими продукти:
300 г пилешко филе
Около 700 г броколи
50 г масло
1 с. л. олио
250 г готварска сметана
200 г настъргано сирене
50 г пармезан или кашкавал
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 дафинов лист
Сол
Прясно смлян черен пипер
Сух риган
Лют червен пипер по желание
100 г заквасена сметана за отгоре
Начин на приготвяне:
Измийте и почистете около 300 г пилешки гърди. Нарежете ги първо на ивици, а след това на малки парчета, за да се приготвят по-бързо и равномерно.
Измийте броколите и ги разкъсайте на розички, а ако са по-едри, ги нарежете на подходящи парчета. Ако желаете и имате време може за кратко да бланширате броколите във вряща вода и да ги оставите да се отцеждат.
Нарежете лука на ситно.
В дълбок тиган сложете 1 супена лъжица олио и 50 г масло да се разтопи на тих огън. Добавете нарязания лук, посолете и разбъркайте. Гответе 4-5 минути при непрекъснато бъркане на слаб огън.
Добавете парчетата месо върху лука. Добавете сол и прясно смлян черен пипер. Гответе 10 минути при непрекъснато бъркане на умерен огън.
Добавете нарязаните броколи в тигана и след това добавете 1 дафинови лист, сол, прясно смлян черен пипер и 2 ситно нарязани скилидки чесън.
Добавете 250 мл. готварска сметана и сух риган и разбъркайте. Ако нямате готварска сметана, използвайте заквасена. Похлупете съда и гответе 6-7 минути на умерен огън.
Махнете капака, разбъркайте и извадете дафиновия лист. Поръсете с 200 г настъргано сирене. Разбъркайте и изключете котлона. След това добавете 50 г пармезан. Размесете всичко добре.
Сервирайте със заквасена сметана и лют червен пипер по желание
Напиши коментар