Киселото зеле е традиционен продукт от зимното меню на българите. Освен апетитно, то е и много полезно вследствие на ферментацията, която протича при приготвянето му. Неговите свойства са различни от тези на прясното зеле. Поради голямото съдържание на пробиотици и ензими, ферментиралото зеле има много лечебни действия, които помагат срещу възпаления и за оптимизиране на бактериалния баланс в червата. То подобрява функцията на черния дроб и състоянието на кожата. Киселото зеле помага и срещу хронична умора. Според диетолози, киселото зеле е мощен имуностимулатор.
То е основен продукт за различни вкусни гозби. Влиза в състава както на супи, така и на основни ястия – постни и с месо. Ако искате да впечатлите близките си или очаквате гости, можете да приготвите пълнено пиле с кисело зеле, което е вкусно и ефектно.
Необходими продукти:
1 голямо пиле
1 малка кисела зелка
1 к. ч. ориз
1 пак. краве масло (125 г)
2 скилидки чесън
1 ч. л. сух розмарин
1 ч. л. сушена мащерка
Сол
1+1 ч. л. червен пипер
Смлян черен пипер
3-4 с. л. олио
Начин на приготвяне:
В 80 г разтопено масло добавете сух розмарин, сушена мащерка, сол, черен пипер, 1 ч. л. червен пипер, смлян чесън и разбъркайте добре.
Измийте добре пилето и отстранете излишната вода с хартиена кърпа. Намажете пилето отвътре с 1 супена лъжица от маслото с подправките.
Отделете 4 листа от зелето, а останалата зелка нарежете. Задушете за 5-10 минути нарязаното зеле в 2 супени лъжици олио, добавете 1 чаена лъжичка червен пипер и един дафинов лист. Напълнете кухината на пилето със задушеното кисело зеле, като отстраните дафиновия лист от него. При задушаването на зелето можете да добавите 1 к. ч. ориз в него и също толкова зелев сок или вода. Можете да напълните пилето и само със зеле.
Намажете отвън пилето с останалия маслен сос с подправки. Поставете малки парченца от останалото масло под кожата от страната на гърдите. Сложете пилето в намазнена тавичка, като отдолу и отгоре поставите зелеви листа. Ако ви е останало от нарязаното зеле, го разпределете в тавичката около пилето.
Загрейте фурната на 180°C и печете пилето за 20 минути, след това намалете на 170°C и допечете. Проверете готовността на пилето, като пробиете бутчето с нож близо до костта, ако сокът е бистър, тогава пилето е готово. Накрая отвийте пилето и изхвърлете горните листа. Допечете, за да се получи приятен загар.
Готовото пълнено пиле се получава апетитно, румено и сочно, а освен това изглежда ефектно. Ястието се приготвя лесно и е идеално за семеен обяд или вечеря, а можа да украси и празнична трапеза.
Напиши коментар