Рибна запеканка с картофи и сметана

рибна запеканка

Рибата през лятото безспорно е чудесно мезе за бира. Тя е предпочитана и в домашната кухня, защото приготвянето й е лесно и обикновено не отнема много време. В повечето случаи я хапваме пържена или печена на скара или фурна. Рибата обаче може да се приготви в комбинация с други продукти и да стане чудесно основно ястие, дори и да не я сервирате с гарнитура.

Препоръчваме ви този уикенд да си приготвите ароматна Рибна запеканка с картофи и сметана. Подбраните подправки омекотяват силната миризма на рибата, която притеснява много домакини при готвенето у дома. Най-добре е за това ястие да подберете рибни филета, за да няма кости.

 

Необходими продукти:

 

2-3 рибни филета – треска, сьомга или други по избор

1 кг картофи

1 глава лук

1-2 скилидки чесън

3 с. л. зехтин

1/2 л прясно мляко

200 мл. готварска сметана

1 дафинов лист

Индийско орехче на вкус

Черен пипер

Сол

Начин на приготвяне:

Рибата се подсушава добре и се слага в подходящ съд за печене. Прясното мляко се слага да заври заедно с дафиновият лист. Сваля се от котлона и се изсипва върху рибата. Покрива се и се оставя така за 30 минути.

Картофите се обелват и се нарязват.

 Рибата се отцежда и се оставя настрана. Прясното мляко се запазва.

Нарязаният лук се запържва в сгорещена мазнина, докато омекне. След това се добавя накълцаният чесън. Слага се накъсаната риба треска и се разбъркват.

Картофите се слагат в подходяща тенджера и се заливат със сметаната и прясното мляко. Посоляват се на вкус. Когато сместа заври, картофите се варят около 5 минути на слаб огън.

Фурната се загрява на 180 градуса. В тавата за печене се редуват риба треска и от картофената смес, като ястието се реди на пластове. Поръсва се с индийско орехче по желание и се пече около 30-35 минути до златист загар.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори