Телешкото месо е богат източник на цинк и желязо, които са основни фактори при поддържане на здравословен режим. В това месо се съдържат значително по-малко мазнини в сравнение със свинското. Ако е сварено или изпечено добре, телешкото може да се консумира и студено, което е изключително предимство. Освен всички други полезни вещества в състава му влизат фосфор, селен, витамини В2, В6, В12 и др. Изключително богато е на протеини.
Когато избирате месото е важно да вземете предвид различните видове телешко, както и възрастта на животното. Винаги е по-добре е да купувате прясно, отколкото замразено телешко месо. Освен по-полезно, то ще допринесе за добрия вкуса на ястието. Прясното телешко е винаги ярко червено, без тъмни петна. Ако е кафеникаво, значи вероятно е старо и жилаво. Мазнината му трябва да е бяла, а жълтата мазнина може да означава престояло месо. Прясното телешко мирише приятно и няма други аромати. Когато натиснете с пръст парче телешко месо, дупката предизвикана от пръста трябва веднага да се изглади. Ако остане, месото е жилаво. Имайте предвид, че качественото телешко месо не е евтино. Ако все пак вземете замразено говеждо месо, проверете срока на годност и опаковката и избягвайте парчета, които са обилно покрити с лед.
Телешкият бут е крехко месо, което е идеално за пържоли и други методи за бързо готвене. Говеждото месо от ребра е подходящо за печене на скара. Гаовеждото месо се предлага и смляно, като каймата може да се използва за бургери, паста, запеканки и др.
Крехки телешки пържоли с гъбено-сметанов сос
Необходими продукти:
4 телешки пържоли – около 800 г
4-5 с. л. олио
50 г масло
1 глава лук
150 г гъби
150 г готварска сметана
2 ч. ч. телешки бульон
2-3 с. л. брашно
Млян черен пипер
Сол
Начин на приготвяне:
Телешките пържоли леко се начукват и се поръсват със сол и черен пипер. Гъбите се режат на филийки, а лукът се нарязва на ситно.
В дълбок тиган се загрява олио и в него се запържва за кратко първо лука, а към него се добавят гъбите. Прибавя се брашното при непрекъснато разбъркване и се разрежда с телешкия бульон, който трябва да е топъл, но не много горещ. Добавя се сметаната и сосът се оставя да къкри, като периодично се разбърква. Ако сосът ви се стори много гъст, добавете малко гореща вода.
Пържолите се запържват от двете страни в останалото олио и 1 с. л. краве масло. След това се слагат в дълбокия тиган с гъбения сос и ястието се оставя да се задуши под капак, докато телешкото стане напълно готово.
Сервирайте крехките телешки пържоли с гарнитура от печени картофи.
Напиши коментар