С поизсъхналия козунак може да си направите вкусен сладкиш, с който ще зарадвате близките си. Има много сладки рецепти, за които можете да използвате различни видове козунак – със стафиди, орехи, мармалад, ванилов крем, шоколад и др.
Най-бързият вариант е да изберете рецепта без печене. Просто натрошете или нарежете козунака на филийки и го направете на два реда като между тях и отгоре намажете обилно подсладено кисело мляко или нишестен крем. Между слоевете и отгоре разпределете плодове от сладко. Ако козунакът е прекалено сух, натопете предварително филийките в прясно мляко или сок от компот.
Козуначената торта става още по-вкусна, ако я направите с домашен ванилов крем.
Необходими продукти:
1 стар козунак
3 яйца
1 л. прясно мляко
1 ч. ч. захар
7 с. л. брашно
1 пак. краве масло – 125 г
2 пак. ванилия
Какао за поръсване
Ягодово или боровинково сладко по желание
Начин на приготвяне
Накъсайте половината от козунака във форма за торта или в дълбока кръгла тавичка и го подредете плътно.
Пригответе домашния ванилов крем. Първо сложете 700 мл. прясно мляко заедно със захарта на котлона да заврат, като разбърквате докато се разтвори захарта, за да не загори.
Разбийте яйцата заедно с брашното и останалото мляко и ги сипете на тънка струя към врящото мляко при непрекъснато разбъркване. Бъркайте, докато кремът се сгъсти и щом стане готов, добавете ванилиите и маслото.
Изсипете половината крем още горещ върху козунака. Разпределете отгоре ягодово или боровинково сладко по избор. Можете да не слагате сладко, а върху крема да поръсите през цедка малко какао.
Добавете отгоре останалата част от козунака и завършете с крем. Отгоре поръсете с какао или украсете по желание с пресни ягоди или със сладко.
Оставете козуначената торта да изстине и я приберете в хладилник поне за няколко часа.
Напиши коментар