Домашен сладкиш с череши

сладкиш с череши

Черешите и вишните са любими летни плодове за прясна консумация, но те имат и голямо приложение в прясно и преработено състояние в различни рецепти.

Когато ядете череши и вишни, не просто се наслаждавате на уникалния им вкус. Те са чудесен източник на витамини и антиоксиданти, които помагат за здравето и доброто самочувствие. Изследванията показват, че черешовите плодове имат редица ползи за здравето. Черешите например са много полезни при безсъние. Те облекчават болките на хора, които страдат от артрит и помагат срещу възпаления. Черешите са с ниско съдържание на холестерол, мазнини и натрий и затова участват в разтоварващи диети. Те също са много добър източник на фибри и витамин C. Препоръчват се за добра памет, също така помагат за намаляване на мускулните болки. Полезното влияние на черешите и вишните върху здравето се запазва в голяма степен дори и ако те са замразени, под формата на сок или консервирани.

Домашен сладкиш с череши

 

Необходими продукти:

1 чаена чаша брашно

1 чаена лъжичка бакпулвер

85 г меко масло

50 г захар

1 пак. ванилова захар или ванилия

2 средно големи яйца

4-5 супени лъжици прясно мляко

400 грама череши

 

За трохите:

35 г брашно

2 супени лъжици грис

35 г студено масло

25 г захар

1 пак. ванилова захар

 

Начин на приготвяне:

 

Първо забъркайте тестото за блата. Използвайте омекнало масло и яйца на стайна температура. Пресейте брашното с бакпулвера. Измийте черешите и извадете костилките.

Разбъркайте с вилица маслото с двата вида захар на гладък крем. Прибавете яйцата едно по едно и разбийте добре. Прибавете половината брашно с добавения бакпулвер към него. Прибавете прясното мляко и разбъркайте. Прибавете останалото брашно и разбъркайте до гладко тесто

Изсипете и заравнете тестото в тава с размери 20х30 сантиметра. Разпределете черешите върху тестото и леко ги притиснете в него.

Направете сместа за поръсване. За нея използвайте студено краве масло. С ръце смесете всички продукти, докато получите  трохи. Разпределете ги равномерно по повърхността на сладкиша.

Печете сладкиша в предварително загрята фурна за 30-40 минути.

След като го извадите от фурната, го оставете да изстине. Поръсете сладкиша с пудра захар. При сервирането може да гарнирате парчетата с пресни череши.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори