Знаете ли какво да добавите към традиционната заливка за мусака от тиквички? Просто налейте и малко бира. От нея яйцата ще шупнат и заливката ще стане бухнала и с приятен загар.
А ето и цялата рецепта за мусака с тиквички, кайма и картофи:
Необходими продукти:
2 тиквички
500 г кайма
500 г картофи
2 домата
1-2 моркова
1 глава лук
пресен копър
пресен магданоз
3 с.л. олио
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
за заливката:
2 яйца
2 с.л. брашно
200 г кисело мляко
50 мл. бира
захар
сол
Начин на приготвяне:
Лукът и морковите се нарязват на дребни кубчета. Загрява се олиото и в него се запържват лукът и морковите. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на трохи. Може към каймата да се добави мъничко вода, за да се разтроши по-лесно. Овкусява се с подправките – чубрица, червен пипер, черен пипер, кимион по желание. Добавят се настърганите домати и се оставя да поври 5-6 минути. Слагат се нарязаните магданоз и копър.
Картофите се обелват и се нарязват на кубчета, заедно с тиквичките. Слагат се в намазнена с олио тава, разбърква се с каймата и се сипва топла вода, колкото да покрие продуктите. Тавата се слага в загрята на 200 градуса фурна. Мусаката се пече докато почти изври водата първо на 200 градуса, а след това може да се намали температурата на 180 градуса.
Междувременно се приготвя заливката. Яйцата се разбиват с брашното, киселото мляко, бирата, 1 щипка сол и 1 щипка захар. Мусаката се залива и се връща във фурната за 10-15 минути, докато се запече и придобие приятен загар отгоре.
Ястието се поднася с кисело мляко, а отстрани можете да сложите пресен лук или пресен чесън.
Ани
30.05.2024 • 13:57 ч.Интересно предложение, ще опитам!