Агнешка курбан чорба

Празнични ястия за Гергьовден

агнешка чорба

Гергьовден е един от най-празнуваните именни дни в България. Сред тях са Георги, Гергана, Гинка, Ганка и Ганчо, Галя, Галин и Галина, както и всички техни производни.

На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги. Преди обикновено се е приготвяла празнична общоселска трапеза на открито, на която за първи път са се опитвали мляко и млечни продукти.

На Гергьовден традиционно се пече агне и цялото семейство се събира около празнично украсената маса. Сервира се агнешка чорба и различни специалитети с агнешко месо. От агнешките дреболии се приготвя дроб сарма или се запичат с ориз и зелен лук за гарнитура. Задължително към тях вървят богати зелени салати.

Агнешка курбан чорба 



Необходими продукти:

600 г агнешко, по възможност с кости

1 пак. агнешки комплект 

1 глава лук

1 стрък целина

1-2 моркова

1 скилидка чесън

1/2 ч.ч. ориз

1 с. л. доматено пюре 

2 с. л. краве масло

Пресен джоджен

Пресен магданоз

1 с. л. брашно

1 яйце

Челен пипер на вкус

Сол

1 червена люта чушка по желание

 

 

Начин на приготвяне:



Агнешкото и дреболиите се сваряват, обезкостяват и бульонът се прецежда. Дреболиите се нарязват на кубчета, а месото се накъсва. Лукът, морковът и целината се нарязват на кубчета, а чесънът на ситно. 
Запържват се заедно с лютата чушка в сгорещеното масло и олио. Прибавят се брашното и доматеното пюре, които се запържват за кратко. Постепенно се долива бульонът и се оставя да къкри.

Прибавят се месото, дреболиите и оризът. Оставят се на слаб огън, докато оризът се свари. 

Яйцето се разбива добре и се прибавя към супата на тънка струйка, през цедка. Трябва да се образуват парцали, това е т.нар пресечена застройка. Супата се сваля от котлона и се овкусява със сол и черен пипер на вкус. 

Поръсва се с нарязани пресен магданоз и джоджен и се поднася.

1 Коментара

Напиши коментар

Затвори
Ханко Брат
06.05.2025 • 13:12 ч.

Това не е курбан, а мусака!)