Гергьовден е един от най-празнуваните именни дни в България. Сред тях са Георги, Гергана, Гинка, Ганка и Ганчо, Галя, Галин и Галина, както и всички техни производни.
На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги. Преди обикновено се е приготвяла празнична общоселска трапеза на открито, на която за първи път са се опитвали мляко и млечни продукти.
На Гергьовден традиционно се пече агне и цялото семейство се събира около празнично украсената маса. Сервира се агнешка чорба и различни специалитети с агнешко месо. От агнешките дреболии се приготвя дроб сарма или се запичат с ориз и зелен лук за гарнитура. Задължително към тях вървят богати зелени салати.
Агнешка курбан чорба
Необходими продукти:
600 г агнешко, по възможност с кости
1 пак. агнешки комплект
1 глава лук
1 стрък целина
1-2 моркова
1 скилидка чесън
1/2 ч.ч. ориз
1 с. л. доматено пюре
2 с. л. краве масло
Пресен джоджен
Пресен магданоз
1 с. л. брашно
1 яйце
Челен пипер на вкус
Сол
1 червена люта чушка по желание
Начин на приготвяне:
Агнешкото и дреболиите се сваряват, обезкостяват и бульонът се прецежда. Дреболиите се нарязват на кубчета, а месото се накъсва. Лукът, морковът и целината се нарязват на кубчета, а чесънът на ситно.
Запържват се заедно с лютата чушка в сгорещеното масло и олио. Прибавят се брашното и доматеното пюре, които се запържват за кратко. Постепенно се долива бульонът и се оставя да къкри.
Прибавят се месото, дреболиите и оризът. Оставят се на слаб огън, докато оризът се свари.
Яйцето се разбива добре и се прибавя към супата на тънка струйка, през цедка. Трябва да се образуват парцали, това е т.нар пресечена застройка. Супата се сваля от котлона и се овкусява със сол и черен пипер на вкус.
Поръсва се с нарязани пресен магданоз и джоджен и се поднася.
Ханко Брат
06.05.2025 • 13:12 ч.Това не е курбан, а мусака!)