Домашни тиквени бонбони

бонбони тиква

Тиквените десерти са сред най-популярните през зимния сезон. Ако ви е омръзнала печената тиква, можете да си приготвите тиквени бонбони, които ще се харесат много на децата. С тези ефектни и вкусни сладки топчета можете да изненадате и гостите си пи време на дългите зимни гостувания. За да приготвите тиквени бонбони, ви трябват печена тиква, ядки и сушени плодове. Можете да оставите бонбоните в натурален вид или да ги оваляте в орежи или кокосови стърготини, а за по-официален вид можете да им направите глазура от млечен шоколад. Можете да си купите готов микс от ядки и плодове или да си комбинирате сами. Подходящи са бадеми, орехи, лешници, кашу, стафиди, червени боровинки и др. Ако ползвате сушени сливи или кайсии, трябва предварително да ги нарежете. 

 

Необходими продукти:

 

1 кг почистена тиква

Мед или захар на вкус

120 грама микс сушени плодове и ядки

За овалване: орехи, кокос или шоколад по избор

 

Начин на приготвяне:

 

Първо трябва да опечете тиквата, като можете да предвидите по-голямо количество и да оставите една част за ядене, като отделите друга част за бонбоните. За тази доза бонбони са ви необходими 300-400 г печена тиква.

Нарежете тиквата на парчета и обелете кората й. Наредете я в тава и поръсете със захар или й добавете размит във вода мед. Налейте малко вода, но не прекалявайте, за да не се получи компот вместо печена тиква. Изпечете тиквата до готовност.

Смелете микса от сушени плодове и ядки в блендер, но оставете да има и по-едри частици. Намачкайте сварената тиква с преса за картофи или с помощта на вилица. Смесете тиквата със смлените ядки и плодове и разбъркайте добре. Добре е да охладите сместа, но може и веднага да оформите бонбоните. Оставете ги така или ги оваляйте в орехи, кокосови стърготини или ги глазирайте по ваш избор. Топчетата се охлаждат и съхраняват в хладилник. Тиквени бонбони стягат отлично и не се разпадат. За да стане вкусът им хармоничен, трябва да се оставят за една нощ в хладилника, ако имате търпение.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори