Саварините са традиционен и харесван от мнозина сиропиран сладкиш, но са сравнително рядко приготвяни в домашната кухня. Причината вероятно е, че се смятат за по-сложни за правене от реването например. Вкусът на домашните саварини обаче ще ви убеди, че усилията си струват. Особено ако ги гарнирате с много вкусен домашен крем.
Необходими продукти:
За тестото:
450 г брашно
7 г суха мая
1 ч. л. захар
3 яйца
150 мл. прясно мляко
100 г масло
Щипка сол
1 ванилия
За сиропа:
400 мл. вода
300 г захар
сока на половин лимон
Крем за отгоре:
500 мл. прясно мляко
4 с. л. захар
4 с. л. брашно
2 жълтъка
1 ванилия
1 с. л. краве масло
Начин на приготвяне:
В дълбока купа сипете разтопеното масло, разбитите яйца, ванилията, солта и активираната мая. Постепенно се добавя пресятото брашно и се бърка се много добре. Гъстотата трябва да се получи като на гъсто тесто за кекс. Покрива се с фолио за съхранение и се оставя за час да втаса.
Втасалото тесто се разпределя във форми за мъфини, купички за крем карамел или еднократни форми за кексчета. Оставят се още 20 минути леко да се надигнат. Пекат се на 180 градуса за 20-25 минути.
Сиропът се приготвя, като в тенджерка се смесват водата и захарта. Ври пет минути, отстранява се от котлона и се добавя лимоновият сок.
Саварините се потапят в сиропа, като периодично се обръщат да се напоят хубаво. Изваждат се от течността и се поставят върху решетка да се отцедят.
Сиропираните саварини се гарнират със сметана или крем, който можете да си направите сами. Той се приготвя, като млякото се кипва със захарта. Брашното се разбива с малко от прясното мляко жълтъците и ванилията. На тънка струйка се сипва в млякото, бърка се докато кремът се сгъсти. Отстранява се от котлона и се добавя маслото.
Гарнирайте саварините отгоре с крема, когато вече са изстинали. Отгоре можете да украсите с парченце пресен плод или череша или ягодка от сладко.
Напиши коментар