Продукти:
1 зелка
2 чушки
1 глава чесън
2 моркова
за 1 л саламура: 2 с. л. сол, 1 с. л. захар, по половин чаша оцет и лимонов сок, зърна черен пипер и дафинов лист
Приготвяне:
Слагаме тенджера с вода на котлона да завира.
През това време режем зелето наполовина, а после на резени. Почистваме чесъна на скилидки, режем чушките и морковите.
Приготвяме саламурата в тенджерата. Даваме количествата продукти на 1 литър, но за една зелка обикновено са нужни 2 литра или дори 2,5 литра, така че е нужно да се преизчислят. В кипналата вода слагаме 2 с. л. сол, 1 с. л. захар, половин водна чаша оцет и половин чаша лимонов сок. Добавяме дафинов лист, зърна черен пипер и заваряваме. След това редим продуктите в малко бидонче или голям буркан. След това заливаме със саламурата както е гореща. Отгоре притискаме с някаква тежест, за да не изплуват продуктите.
Оставяме така приготвената туршия една нощ при стайна температура. На другия ден прибираме в хладилник и след няколко часа можем да опитаме произведението си.
Напиши коментар