Киселото зеле осигурява фибри и значително количество от витамините C и K. То също така повишава енергията и имунната система с помощта на желязото в него. Въпреки положителните ефекти обаче, не бива да се прекалява с количеството. Тъй като процесът на ферментация включва сол, киселото зеле е с високо съдържание на натрий. Количеството от една шепа кисело зеле съдържа 39% от препоръчителната дневна доза натрий.
Куркудена чорба
Продукти:
500 г свинско месо
400 г кисело зеле
50 г фиде /или 3-4 с. л. ориз/
5-6 с.л. олио
1 с.л. червен пипер
3 сухи чушлета, може и люти
1,5 л зелева чорба
1,5-2 л вода
черен пипер, смлян и на зърна
суха чубрица
сол на вкус /ако има нужда/
Приготвяне:
Месото се нарязва на дребни късчета. Също на дребно се нарязва и зелето.
В дълбока тенджера се слагат олиото и месото. Месото се изпържва добре. След това се прибавя и зелето и се пържи още 5-6 минути. Следва червеният пипер, обърква се хубаво и се залива със зелевата чорба и водата.
Поръсва се с черен пипер, слага се сол на вкус (ако е необходимо), малко чубрица, прибавят се и сухите чушлета (по желание), зърната черен пипер и тенджерата се затваря с капака и се оставя да заври.
След като поври около 15-20 минути, в зависимост от твърдостта на зелето, но не трябва да се разварява, тогава се прибавя фидето или оризът. Ври още 7-8 минути /ако е с ориз трябва малко повече/ и се маха от огъня. Накрая чорбичката се ароматизира с още една- две щипки чубрица.
Свински джолан с кисело зеле в гювеч
Продукти:
1 свински джолан с кожа
1 кисела зелка
1/3 ч.ч. ориз
100 г бекон
1 морков
4 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
100 г свинска мас
1 ч.ч. зелев сок
Приготвяне:
От зелката се отделят 4 по-големи листа, останалото се нарязва на ситно като за готвене. Слага се в гювеча и се омесва с ориза, 80 г от бекона, нарязан на тънки ивички, 3 ч.л. червен пипер. Джоланът се шпикова, като се правят дупки с остър нож и в тях се поставят ивички от останалия бекон и морков. Поръсва се от всички страни с черния пипер и останалия червен пипер. Увиваме шпикования джолан с листата от зелето. Поставяме го в гювеча върху накълцаното зеле. Слагаме отгоре маста и наливаме 1 ч.ч. зелева чорба и 2/3 ч.ч. вода. Затваряме гювеча с капака и печем отначало на 200 градуса С (докато започне да се пече), а след това на максимум 150 градуса С за 4-5 часа.
Напиши коментар