На 1 август започнаха Богородичните пости, които продължават две седмици и свършват с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август.
Въпреки че постът е строг, той минава неусетно, първо, защото е само две седмици и второ, тъй като през лятото зеленчуците са в изобилие и има какво вкусно да сготвим и без месо и млечни продукти.
Зелен фасул по манастирски
Продукти:
1 кг зелен фасул
1 глава кромид лук
2 домата
2 моркова
½ глава целина
1 глава чесън
½ връзка магданоз
100 мл олио
джоджен и сол на вкус
Приготвяне:
Всички зеленчуци се изчистват и нарязват на красиви парченца. На дъното на тенджерата се излива олиото и върху него се добавят приготвените зеленчуци. Налива се гореща вода, която да ги покрие. Тенджерата се захлупва и се оставя на тих огън, докато зеленчуците омекнат и водата почти изври.
Напиши коментар