Юнашки манджи от фестивала „Жеравна 2012“

Цветан Цветанов и домакинът Христо Димитров бъркаха кавърма кебап в копривщенски тиган за Гинес

Владимира ВЕЛИНОВА

Фестивално настроение и аромат на българско донесохме за вас от китна Жеравна, драги читатели! Петият международен Фестивал на фолклорната носия, който по традиция се проведе в дните петък, събота и неделя след Голяма Богородица в балканското селце, наистина е незабравимо преживяване и горещо ви препоръчваме догодина да не пропуснете следващото издание. Задължителното условие, за да прекрачите във фестивалната територия сред боровата гора в местността Добромерица, е да сте облечени в народна носия. Още по-добре е, ако това е бабината или дядовата носия, която ще извадите от старата ракла, ще я поизтупате от нафталина и ще й дадете нов живот, като я облечете. С това ще подкрепите създателите на този уникален фестивал – Национален фолклорен ансамбъл „Българе“, в идеята им за връщане към родовите корени и скок 150-200 години назад във времето.

Като медиен партньор на Фестивала от самото му създаване през 2008 година, „Бряг Медиа Груп“ имаше фотодостъп до всичко, което се случва. Не можахме да устоим и на различните вкуснотии, които ни изкушаваха на всяка крачка по чаршията.

Най-голямата кулинарна атракция на фестивала бе Юнашкият тиган от Копривщица, който този април атакува „Гинес“ с внушителни мерки и съдържание. Стоманеното чудо с диаметър 1,5 метра тежи 78 кг. През двата фестивални дни за по 7 часа при непрекъснато бъркане на среден огън в него вря кавърма кебап от свинско месо. След като честити на истинските младоженци от Смолян, които направиха всички присъстващи сватбари в съботния ден, патронът на фестивала – вицепремиерът Цветан Цветанов и домакинът – създателят и продуцент на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров се пробваха като готвачи. Мръвката ухаеше прекалено апетитно и мераклии от различни възрасти едва дочакаха обяд, за да пробват юнашкия кебап.

Като по-любопитни, ние пък получихме рецептата лично от майстор Ангел, а главната редакторка на пресгрупа „Бряг Медиа Груп”, която издава „Сити Кулинар“ - Маргарита Трифонова, собственоръчно се убеди колко е тежка майсторската бъркалка. Създателят на юнашкия тиган Ангел Ангелов е председател на Фондация „Национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство – България“, която участва в ред фолклорни инициативи. Юнашкият тиган е направен с идеята на етнопикници гостите да могат да си хапнат и топло готвено ястие, освен дежурната скара и понякога курбан чорба. Организаторите на „Жеравна 2012“  са осигурили нужните продукти за кавърма кебапа, с който са нахранили всички изпълнители, участвали в прегледа на автентичния фолклор, както и ВИП-гостите.

Домакините от НФА „Българе“ тези дни не танцуваха, а обслужваха множеството, подсигурявайки доброто им настроение с различни екстри. Балетмайсторът на ансамбъла – невероятният танцьор Филип сипваше в сувенирните юзчета ракията и я поднасяше с искрена усмивка, въпреки умората. По десетина агънца през първите два дни паднаха курбан в името на фестивалното настроение. Солистката на „Българе“ Албена Вескова опитва готови ли са вече чеверметата, докато ние преглъщаме издайническа слюнка.

Боб и курбан чорба, лютеница, „кайвета“ в джезвета на пясък и сладка баклавичка изкушаваха гостите. Кебапчета, кюфтета и шишчета димяха на скарите, а на импровизираната пещ в земята се печаха по македонски тертип в тепсии пред очите ни пресни пити, които с много зор се вредихме да опитаме. Най-голямата опашка бе за мекиците, на други сергии предлагаха тиганички, сладка и медец. Ако трябва да сме честни, ние най-често се нареждахме на опашката за таратор и айрян.

По обяд на втория ден, в разгара на хайдушката клетва, някои го бяха ударили на непробудна дрямка досами малката сцена, в краката на многобройните зрители. „Тия не са от нашите, ние толкоз рано няма да се предадем!“ – гледаха съжалително умилната картинка стоящите наоколо.

Ведрина на фестивалното настроение придаваха и многото майстори и занаятчии, изложили стоката си на показ. Ние се влюбихме в овчиците на Роси от Пловдив. Е, не ставаха за хапване, но пък са много сладки, нали?

 

Как се готви юнашка манджа

 

Продукти:

 150 кг свинско от плешка, 180 кг гъби, 100 кг моркови, 80 кг кромид лук, 40 връзки пресен лук, 1 кг чесън, 5 л олио, 5 кг масло, 10 л червено вино,  черен пипер и сол – общо за 350 порции кавърма кебап    

Начин на приготвяне:

Четирима яки готвачи /от по 80 до 100 кила/ с наточени сатърчета започват фитнес упражнението „кълцане на месо“ още по първи петли. За близо два часа месото е накълцано на ситни хапки. През това време половинките им са запретнали фустани на трикраките столчета и почистват морковите, лука и чесъна. Докато мъжете кълцат зеленчуците, жените им са премили гъбите и се развихрят с десниците, мятайки наточени калъчки, докато 180 кг гъби не станат на ситни резенчета. Към 6 часа сутринта продуктите са готови за готвене, като се сипват в сгорещената мазнина на дъното на юнашкия тиган един след друг при постоянно бъркане: първо свинското, после гъбите, зеленчуците, подправките и виното /ако вече не са му видели сметката!/. Към 13 часа на обяд къкрещото благоухание е готово, всеки може да го опита, стига да се вреди!    

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори