Продукти:
1 кг пресни ягоди
400 г заквасена сметана
5 с. л. пудра захар
2 ванилии
за блата:
6 яйца
половин ч. чаша захар
4 с. л. брашно
2 ванилии
Приготвяне:
Ягодите се измиват, като си оставяте 6 броя за украса, почистват и нарязват на малки парчета. Поръсват се с 2-3 лъжици захар, за да си пуснат сок. Яйцата се разбиват със захарта докато увеличат обема си двойно. Добавят се 2 ванилии и 4-те лъжици брашно. Тази смес се изсипва в квадратната тава на фурната, която е покрита с намаслена хартия за печене. Пече се на 225°С кратко време - докато порозовее. Блатът се вади от фурната, изчаква се няколко минути и се отлепва от хартията. След като изстине, върху него се разстилат нарязаните ягоди заедно със сока, който са пуснали. Върху тях се разстила 2/3 от разбитата с пудра захар сметана. Блатът се навива на руло. Отгоре се намазва с останалата сметана и се украсява с нарязани на половинки ягоди или се полива на тънка ивичка със сироп от ягоди. Добре е да постои 3-4 часа в хладилника, за да се напои блатът от ягодите.
Напиши коментар