Продукти:
2 тънки парчета телешки шол
1 пащърнак
4 – 5 моркова
2 глави лук
3 – 4 скилидки чесън
няколко дръжки от целина
1 чаша бяло вино
4 с.л. олио
прясно смлян кориандър и бял пипер
клонче салвия
сол
Приготвяне:
От телешкия шол /за предпочитане е да работите с прясно, незамразявано месо/ завийте стегнато руло, като поставите парчетата по дължина едно в друго – леко да се застъпват и по продължение на мускулните влакна. Завържете го здраво с конец отстрани – аз съм използвала готварска мрежичка за по-удобно – да се получи стегнато руло, което няма да се разпадне при готвенето.
Нарежете единия морков, половината пащърнак и дръжките от целина на пръчици, подходящи за шпековане и направете с тънък нож нарези в месото от двете страни на цилиндъра – срещу мускулните влакна – така месото няма да стане жилаво. Шпековайте със зеленчуците, както и със скилидките чесън. Овкусете отвсякъде месото със сол, пипер и кориандър.
Загрейте олиото в дълбок тиган и когато се сгорещи, сложете месото вътре. Обръщайте го от всички страни, за да се запечата и соковете му да останат вътре. Налейте чаша вода в съда и похлупете, за да се задуши така около половин час. Когато тя изври, сложете останалите едро нарязани зеленчуци и бялото вино и продължете задушаването. От време на време обръщайте месото, за да не изсъхва едностранно и го поливайте със сока от задушаването. Към края сложете вътре клонката салвия за 5 – 10 минути за аромат.
Проверете с нож дали е готово – зеленчуците пък трябва да са останали на масло. Махнете салвията от ястието. Свалете внимателно конците и нарежете на резени. Сервирайте със задушените зеленчуци.
Може да приготвите ястието и в тенджера под налягане, като първо запържите месото, след което слагате всички останали продукти вътре и го готвите за 40 минути.
Напиши коментар