Тарталети с цитрусов крем

Вкусен десерт подходящ за кафе, чай или почерпка

тарталети

 

Атрактивни тарталети могат да заместят мъфините и мини кексчета в домашното ви меню. Те са вкусен десерт, чудесно допълнение към кафето и чая и отлична почерпка за гости.

Стандартно тарталетите се приготвят от брашно, яйца, прясно или кисело мляко и различни добавки. Те са много ефектни и обикновено се пълнят с вкусен крем: ванилов, шоколадов, лимонов, сметанов, маслен и др. Гарнират се с банани, малини, боровинки, портокалови корички, праскови и каквото друго се сетите. Тарталетите с цитрусов крем са чудесен зимен сладкиш, който впечатлява с хармоничния си сладък вкус и свежия си аромат.

 

 Необходими продукти:

170 г брашно

70 г масло

50 г захар

1 жълтък

настъргана кора от 1 портокал

 

за крема:

 

50 г масло

1 яйце и 4 жълтъка

120 г захар

100 мл. портокалов сок

100 мл. лимонов сок

1 супена лъжица пудра захар за поръсване

 

Плодове по избор за гарниране

 

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и го сложете заедно със захарта в съда, в който ще замесите тестото. Поставете в кладенче в средата 50 г омекотено масло, част от настъргана кора от портокал и един жълтък. Смесете всички съставки, без да месите тестото твърде много. Увийте тестото във фолио и го оставете да почине поне 30 минути.

За да приготвите крема, сложете маслото, захарта, портокалова или лимонова кора, едно яйце и четири жълтъка в тенджера и разбъркайте с дървена лъжица, като смесите добре съставките. Добавете лимоновия и портокаловия сок, разбъркайте отново, след това сложете съда на слаб котлон, оставяйки сместа да заври.

Свалете соса от огъня точно преди да започне да кипи. Изсипете го в купа през гевгир и го оставете да се охлади.

С точилка разточете тестото, докато достигне дебелина от 3 мм. С форма за сладкиши изрежете много кръгчета с диаметър 6 см.

Постелете леко намазаните с масло и набрашнени форми за тарталети с кръгчетата от тестото и набодете дъното с вилица. Поставете формите в предварително загрятата фурна на 180 ° C и печете за около 15 минути.

Извадете тарталетите от фурната и ги оставете да се охладят, преди да ги извадите от формичките. След това ги напълнете с приготвения портокалово-лимонов крем. Поръсете ги с 1-2 супени лъжици пудра захар или ги гарнирайте с плодове, например портокалови резенчета, киви, банани, праскови или др.

 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори