Продукти:
6-8 кори за баница
500 г пилешко месо
2-3 глави лук
1 патладжан
1 ч.ч. грах (от консерва или предварително бланширан)
1-2 с.л. доматено пюре
5 с.л. олио
сол, черен и червен пипер, мащерка
За соса бешамел:
2 с.л. масло
2 с.л. брашно
300 мл прясно мляко
сол, пипер
За поръсване:
100 г настърган кашкавал
Приготвяне:
Нарежете патладжана на кубчета, посолете го и оставете за известно време, докато му изтече горчивата вода. Запържете патладжана в малко олио. Когато стане златист, извадете върху кухненска хартия и оставете настрана.
В същия тиган сложете нарязаното на хапки пилешко месо (най-добре от обезкостени бутчета) и нарязания лук. Запържете и тях. После добавете доматеното пюре и подправките, разбъркайте добре. Върнете патладжана в тигана, добавете и граха. Сложете капак и оставете за няколко минути. Разбъркайте финално и свалете от котлона. Оставете за кратко да изстине, преди да започнете да пълните джобчетата.
За да оформите кебапа, ви трябва купичка или друг съд с подходяща форма. Сложете една или две кори в купичката, като краищата излизат извън купичката. Напълнете с плънката и завийте джобчето, така че плънката да не се вижда.
Всяко джобче обръщайте в ръката си и подреждайте в тавичка, която предварително сте намазнили отвсякъде с олио или масло.
За соса бешамел разтопете маслото, сложете брашното, бъркайте, докато се получи гъста каша. Разредете я със студеното прясно мляко и бъркайте, докато сосът стане хомогенен. Овкусете със сол и пипер. С този сос намажете всяко джобче с лъжица, така че сосът да го облее отвсякъде. Сложете във фурната на 190 градуса С. Печете около 30-40 минути.
После извадете и поръсете с настъргания кашкавал. Върнете във фурната за още 10-ина минутки.
Напиши коментар