Средиземноморската диета е една от най-ефективните. Тя не е някаква конкретна инструкция, а колекция от хранителни навици, които хората от Средиземноморието традиционно следват. Предимството на средиземноморската диета е балансираното меню.
Средиземноморската диета събра всички предимства на испанската, италианската и гръцката кухня. Основата на тази диетична техника е разнообразно меню. С него можете да ядете вкусна храна и в същото време бързо да нормализирате теглото си и да получите ползи за здравето.
И в по-голяма степен този баланс се дължи на необходимото отхвърляне на полуфабрикати, бърза храна, мазнини, червено месо, сосове и сладкиши, алкохол, консерви. В полза на риба, морски дарове, пилешко месо и макаронени изделия, орехи, зехтин, зеленчуци и плодове.
Добре е да се избягват храни, съдържащи мастни киселини, които стимулират генерирането на холестерол от самото човешко тяло, като: сметана, масло, свинска мас, колбаси, тлъсто месо, пържени храни, сладки напитки, алкохол (изключение - натурално вино), мастни млечни продукти, сол.
Принципи на хранене
Ежедневно на масата трябва да има пресни зеленчуци и плодове, ядки и бобови растения, зехтин, хляб и зърнени храни (ориз, царевица), тестени изделия и меко сирене, кисело мляко и кисело мляко, ароматни билки - мащерка, босилек, чесън, риган, подправки както и червено вино - за обяд или вечеря
3-4 пъти седмично ястия от морска риба (риба тон, сьомга, сардини, скумрия, херинга и др.) И морски дарове (миди, омари, калмари, гребени), като всички това може да поръчате с доставка на морска храна от foodpanda , както домашни птици и яйца.
Веднъж седмично - червено месо (постно месо от теле, агнешко), сладкиши и мед.
Спазвайки средиземноморската диета, се препоръчва да ядете около 5 порции плодове и зеленчуци на ден, както и ястия с максимално запазване на растителни влакна, както цели, така и в салати. Макароните, зърнените култури - източници на сложни въглехидрати, дават енергия на тялото, обогатяват организма с фибри, което влияе положително на червата.
Зехтинът (необработеният) е основният източник на енергия, като отделя 25–35% от всички калории, има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система, понижава холестерола, подобрява здравината на съдовите стени.
Намалете употребата на сладкиши в полза на плодове, боб, ядки, семена.
Яжте поне 2 пъти седмично ястия от мазна риба, за да приемате омега-3 киселина, която унищожава холестерола.
Минималното количество сол.
Хляб, тестени изделия и други продукти на основата на зърнени култури.
Плодовете са ежедневен десерт.
Млечните продукти.
Рибата и морските храни се консумират в средни количества.
Животинското месо се консумира в малки количества.
Умерена консумация на червено вино.
Диетата е неразривно свързана с активен начин на живот.
Средиземноморската диета събира всички предимства на испанската, италианската и гръцката кухня. Основата на тази диетична техника е разнообразно меню. С него можете да ядете вкусна храна и в същото време бързо да нормализирате теглото си и да получите ползи за здравето.
Една от малкото диети, която почти не се усеща.
Ако не преяждате, е лесно да поддържате тегло.
Какво представлява средиземноморската диета?
Средиземноморската диета е комплекс от балансирано хранене. Благодарение на него можете да върнете теглото си в норма и да избегнете появата на много заболявания. Тази техника се основава на следните продукти: зехтин, зърнени храни, бобови растения, червена риба, зеленчуци, плодове, червено вино.
Диетата има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система: понижава холестерола;
бори се с развитието на кръвни съсиреци; подобрява здравината на съдовите стени.
Нискомаслено месо - агнешко, говеждо, телешко: обогатява тялото с протеини;
поддържа хемоглобина на оптимално ниво.
Макароните, зърнените култури са източници на сложни въглехидрати: дават енергия на тялото, обогатяват организма с фибри, което влияе положително на червата.
Правила на диетата
Следвайки средиземноморската диета:
Яжте в едни и същи часове.
Подправяйте салатите със зехтин.
Като сладкиши само мед и сушени плодове.
Хлябът трябва да е пълнозърнест.
Оризът е по-добре неполиран, макаронени изделия от твърда пшеница.
Алкохол - до 150 грама сухо вино на вечеря.
Закуска – пресни, сушени или горски плодове, ядки, неподсладен чийзкейк, гранола, натурални кисели млечни продукти без добавки.
Вечер -кисело мляко, нискомаслено извара с горски плодове, сини сливи, сушени кайсии.
Физическо натоварване
Физическата активност е необходима, но в лека форма - ходене, танци, пилатес, йога, плуване. Препоръчва се поне 2 часа и половина такава дейност седмично.
Според резултатите от средиземноморската диета, излизането от нея не е задължително - това е по-скоро здравословен начин на живот, а не просто начин за отслабване.
Напиши коментар