Спаначена яхния с пилешко и гъби

яхния спакан пилешко

 В българската кухня има разнообразни ястия с тях – пюре, чорба, каша и крем супа от спанак или коприва, омлет със спанак, спаначени гнезда с яйца на очи, коприва или спанак с ориз и др. Копривата и спанакът се използват за зелени баници, тутманици и запеканки. От спанака могат да се приготвят и апетитни яхнии с месо. Много полезна е салатата от свеж спанак или прясна коприва със зелен лук и магданоз, подправена с оцет и олио.  Можете да сложите спанак също като притурка към пица или да си приготвите кюфтета с тези зелени зеленчуци.

Спаначена яхния с пилешко и гъби

 

Необходими продукти:

2-3 пилешки бутчета или пилешко филе

500 г спанак

1 връзка зелен лук

1 връзка зелен чесън

200-300 г пресни гъби

1 ч. ч. домати от консерва

1 с. л. захар

1 голям морков

Щипка черен пипер

1 равна с. л. червен пипер

100 мл. олио

100 мл. бяло вино

Сол на вкус

1-2 щипки сух джоджен

 

Начин на приготвяне:

Загрейте олио в дълбок тиган и запържете бутчетата или друг вид пилешко  от всички страни докато месото започне да придобива лек загар. Добавете виното и варете до изпаряването му.

Междувременно нарежете пресните лук, чесън и спанак. Моркова настържете на едро ренде. Измийте и нарежете на филийки гъбите. Добавете зеленчуците към месото и ги задушете за 5 минути. Прибавете червения пипер и доматите със захарта и ги оставете малко да покъкрят. Поръсете черния пипер. Налейте топла вода, поръсете със сушения джоджен и посолете на вкус.

Прехвърлете яденето в тавичка и го метнете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Гответе до готовност на месото и сервирайте с топка задушен ориз или картофено пюре.

Рецептата можете да изпълните и със свинско месо, като го нарежете предварително на хапки.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори