В българската кухня има разнообразни ястия с тях – пюре, чорба, каша и крем супа от спанак или коприва, омлет със спанак, спаначени гнезда с яйца на очи, коприва или спанак с ориз и др. Копривата и спанакът се използват за зелени баници, тутманици и запеканки. От спанака могат да се приготвят и апетитни яхнии с месо. Много полезна е салатата от свеж спанак или прясна коприва със зелен лук и магданоз, подправена с оцет и олио. Можете да сложите спанак също като притурка към пица или да си приготвите кюфтета с тези зелени зеленчуци.
Спаначена яхния с пилешко и гъби
Необходими продукти:
2-3 пилешки бутчета или пилешко филе
500 г спанак
1 връзка зелен лук
1 връзка зелен чесън
200-300 г пресни гъби
1 ч. ч. домати от консерва
1 с. л. захар
1 голям морков
Щипка черен пипер
1 равна с. л. червен пипер
100 мл. олио
100 мл. бяло вино
Сол на вкус
1-2 щипки сух джоджен
Начин на приготвяне:
Загрейте олио в дълбок тиган и запържете бутчетата или друг вид пилешко от всички страни докато месото започне да придобива лек загар. Добавете виното и варете до изпаряването му.
Междувременно нарежете пресните лук, чесън и спанак. Моркова настържете на едро ренде. Измийте и нарежете на филийки гъбите. Добавете зеленчуците към месото и ги задушете за 5 минути. Прибавете червения пипер и доматите със захарта и ги оставете малко да покъкрят. Поръсете черния пипер. Налейте топла вода, поръсете със сушения джоджен и посолете на вкус.
Прехвърлете яденето в тавичка и го метнете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Гответе до готовност на месото и сервирайте с топка задушен ориз или картофено пюре.
Рецептата можете да изпълните и със свинско месо, като го нарежете предварително на хапки.
Напиши коментар