Продукти:
500 г брашно
300 мл хладка вода
2 с. л. оцет
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
1 ч. л. сода бикарбонат
1 бакпулвер
2-3 с. л. растителна мазнина
червен пипер, шарена сол за поръсване
Приготвяне:
Пресяваме брашното заедно със солта и бакпулвера.
В чашка смесваме оцет, содата и захарта, разбъркваме и наливаме водата. Правим кладенче в брашното, добавяме олиото и започваме да наливаме по малко вода.
Замесваме тестото и месим 10 минути, докато се замеси меко лепкаво тесто. Оставяме малко да почине /10 минути/ и оформяме питката във форма по желание. Слагаме паричка и клонка дрян увити в алуминиево фолио и ги забождаме в тестото. Във форма или тавичка поръсваме обилно с брашно и слагаме обредния хляб.
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна 40-50 мин.
Изваждаме, заливаме с тънка струйка растителна мазнина, поръсваме с шарена сол, пипер и задушаваме с кърпа. Питката се разчупва от най-възрастния член на семейството, като първото парче е за дома, а останалите за членовете на семейството.
Напиши коментар