Баклата влиза в кухнята ни в края на пролетта и началото на лятото. Тя е по-рядко приготвяна от нейния близък роднина - зеления боб. Българската национална кухня предлага вкусни рецепти с бакла, която се комбинира добре с картофи в супи и яхнии. Тя да се използва също за салати, гарнитури или да се приготвя с месо. Една от предпочитаните от мнозина постни супи през ранното лято е домашната чорбичка от бакла с джанки.
Необходими продукти:
300-400 г прясна бакла
2-3 картофа
1 морков
1 шепа зелени джанки
1 връзка зелен лук
2-3 скилидки чесън
пресен копър
пресен магданоз
1-2 домата или от консерва
4 с.л. зехтин или олио
1 ч. л. червен пипер
смлян чер пипер на вкус
щипка захар
1 яйце
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измиваме баклата и я накисваме за 1-2 часа в студена вода. Почистваме я от дръжките и я нарязваме на парчета по около 2 см.
Наливаме около 2,5 литра вода в тенджера и след като заври, прибавяме нарязаната бакла. Варим на умерен огън докато омекне за около 20 минути, но може да отнеме и повече време.
Загряваме отделно зехтин или олио в малък тиган. Запържваме за няколко минути нарязания морков и накълцаните на дребно лук и чесън, добавяме една равна ч. л. червен пипер за съвсем кратко. Слагаме ги при врящата бакла. След което прибавяме нарязания на дребни кубчета картоф, обеленият и нарязан на дребно домат, солта, захарта и черен пипер на вкус. Варим още 10-15 минути под похлупак и прибавяме измитите джанки. Доваряваме, докато се сварят напълно баклата и картофите. Накрая поръсваме обилно с нарязан копър и магданоз.
Сваляме от котлона и след минута прибавяме бъркайки разбитото с няколко капки оцет яйце, като течността в тенджерата не трябва да ври.
Напиши коментар