Описани са парченца кайма с ориз, увитие в зелеви листа, оцветени от цвекло в леко розово. Добавен е пушен бекон и свински ребра и... всичко това се готви с много любов. Поливат се с масло и червен пипер и се запичат във фурната.
Ето и продуктите:
За пълнежа: 2 супени лъжици слънчогледово (или друго неутрално) масло, за пържене 1 среден бял лук, ситно нарязан 1 праз, ситно нарязан 75 г пушен бекон, 200 г кайма телешка, 125 г кайма свинска, 200 г ориз, щипка кимион, 2 с. л. сладък червен пипер, ½ ч. л. черен, ½ ч. л. д-р риган 1-2 с. л. пресен нарязан магданоз, сол на вкус.
За увиване: 16-32 мариновани зелеви листа, 25-50 г филийки пушен бекон, за поставяне между редовете сарми, 100g пушени свински ребра, 3-4 дафинови листа.
За полива: 3 супени лъжици слънчогледово олио или зехтин
1 супена лъжица сладък червен пипер
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
В тиган задушавате двата вида лук с маслото, докато той омекне и стане прозрачен. Добавяте бекона и чакате да стане хрупкав. След това прибавяте каймата и като покафенее прибавяте подправките и хубаво разбърквате. След това добавяте малко вода и ориза. Готвите, но не до степен на готовност. Сваляте от огъня и оставяте да се охлади сместа.
Приготвяте зелевите листа, като се стремите да са приблизително еднакви по големина
Поставяте 2-3 супени лъжици от пълнежа в основата на всеки лист и започвате да ги навивате.
Поставяте сармите в дълбока тава, гювеч като между тях поставяте парченцата бекон и ребрата, доливате вода, с която да покриете всички зелеви рулца. Добавяте дафинов лист и покрийте с капак.
Имате избор дали да са в гювеч във фурната или в тенджера на котлона. Ако са в тендежера, когато са готови трябва да ги извадите, заедно с бекона и ребрата и да ги прехвърлите в тава. А ако са в гювеча просто махате капака. Загрявате олиото в тиган, добавяте червения пипер и веднага махате от огъня. Поливате сармите и ги връщате във фурната за 15 минути
Напиши коментар