Пълнени дюли с ориз и сушени плодове

Пълнени дюли с ориз и сушени плодове

ПРОДУКТИ:

 

6-7 дюли

1 к. ч. ориз

захар или мед

2-3 с. л. стафиди

5-6 сушени кайсии

1 к. ч. орехови ядки

канела

 

 

ПРИГОТВЯНЕ:

 

Оризът се сварява с вода в съотношение 1:2,5 с добавката на щипка сол. Дюлите се измиват добре и се издълбават с помощта на ножче и малка лъжичка.

Приготвя се плънката като се смесва свареният ориз с нарязаните на малки парченца сушени кайсии, стафидите, които сме измили предварително с топла вода и накълцаните орехови ядки. Поръсваме с канела. Поливаме тази плънка с мед, разреден с малко вода или с гъст захарен сироп, приготвен от 1 к. ч. вода и 1 к. ч. захар. Разбъркваме и оставяме десетина минути да си поеме течността и да се овкусиНапълваме дюлите с приготвената плънка и ги редим в дълбока тавичка, наливаме малко вода в нея и поръсваме с 2-3 супени лъжици захар. Слагаме да печем в умерена фурна за около половин час. От време на време поливаме със сладката водичка в тавата. При сервирането по желание може върху всяка дюля да шприцоваме сладка сметана.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори