Продукти:
Една средно голяма тиква – по възможност с дръжката
600-700 г пилешко месо от гърдите
200 г гъби
500 г сметана – една опаковка
250 г сирене крема
1 глава лук
2 моркова
домати от консерва – половин буркан
4-5 лъжици олио
връзка зелен лук
връзка магданоз
подправки на вкус: сол, черен пипер
Приготвяне:
Тиквата се почиства от семето, като предварително й се отрязва капак откъм дръжката. Празната тиква се посолява леко отвътре, захлупва се и се увива цялата с фолио. Слага се в тава с малко вода на дъното и се пече на 180 градуса около 1 час. Отваря се да се провери дали е омекнала вътрешността й и ако не е, се допича още малко. През това време се приготвя плънката. Първо се запържва лукът, прибавя се месото на кубчета и се задушава за 15 минути с малко вода. Прибавят се нарязаните на дребно моркови, след 5 минути се слагат и гъбите /също нарязани на дребно/. След това доматите, солта, черният пипер и накрая нарязаните на ситно магданоз и зелен лук. От последните се отделя малко количество за поръсване на готовото ястие. Плънката ври още 3-4 минути и се сваля от огъня. Прибавя се сметаната и се разбърква добре. Ако тиквата вече е готова, се отхлупва и на дъното й се слагат няколко лъжички от сиренето крема. Отгоре се сипва пласт от плънката. Върху нея пак сирене крема, отгоре втори пласт плънка – така да изчерпване. Отгоре се поръсва с магданоз и зелен лук и капакът се затваря. Тиквата се увива отново с фолио и се слага в умерната фурна за още 15-20 минути.
Готовото ястие е с вкусен сметанов сос и се поднася с гарнитура от бял ориз.
Напиши коментар