Броколите са част от средиземноморската кухня, която има много почитатели и у нас. Те са универсален зеленчук и могат да се използват за салати, основни ястия, гарнитури и крем супи.
Има много начини за приготвяне на този здравословен зеленчук, а негово предимство е и възможността да се съчетава с много други продукти. Сполучливо се комбинира със сирена, шунка, гъби и др. Броколите се използват много във вегетариански и вегански рецепти. За по-добър вкус и аромат те се подправят с чесън, черен пипер, копър или босилек, за да се омекоти силната им миризма, която не всички харесват. Друг начин да преодолеете тази миризма е преди приготвянето им да ги бланширате за кратко в гореща вода, която след това да изхвърлите.
Необходими продукти:
2 обезкостени пилешки бутчета
1 с. л. лимонов сок
1/2 ч. ч. прясно мляко
1/2 глава лук
1 пакетче крем супа от гъби
30 г краве масло
1-2 с.л. олио
50 г ориз
150 г кашкавал
500 г броколи
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Главите броколи се накъсват на розички. Измиват се и се за 2-3 минути в подсолена вода с лимонов сок. Изваждат се и се слагат веднага в студена вода, а след това се отцеждат.
Кожата на пилешките бутчета се отстранява, а месото се нарязва на късчета. По желание можете да оставите бутчетата цели или да ползвате и друг вид пилешко месо.
Заедно с накълцания на ситно лук месото се запържва за 2-3 минути в сгорещено краве масло с 2 с. л. олио, докато се зачерви. Добавя се оризът, разбърква се и се налива 1 чаена чаша гореща вода. Оставя се да къкри, докато оризът поеме водата. След това се изсипват сухата крем супа от гъби, прясното мляко и още 1 ч. ч. гореща вода. Къкри още 1-2 минути.
Броколите се разпределят в огнеупорни купички или в тавичка. Отгоре се слага пилешката смес. Настъргва се кашкавал. Пече се на 200 градуса фурна, докато кашкавалът се запече, което става за 15-20 минути.
Напиши коментар