ПРОДУКТИ:
За рулото:
- 175 г обикновен шоколад, натрошен на парчета
- 6 яйца, разделени
- 175 г пудра захар
- 2 супени лъжици (ниво) какао, пресято
- 50 г накълцани печени лешници
За пълнежа:
- 300 мл сметанов крем
- 3 супени лъжици ирландски крем ликьор (като Baileys)
За лешниковия карамел
- 100 г гранулирана захар
- 50 г цели бланширани лешници, разполовени
- 1 супена лъжица пудра захар, на прах
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
- Загрейте фурната до 180 ° C.
- Разтопете бавно шоколада в купа над тиган с гореща вода. Оставете леко да се охлади, но все още да е течен.
- Разбийте белтъците в голяма купа за смесване, докато стегнат, но не изсъхнат.
- Поставете захарта и жълтъците в отделна голяма купа и разбъркайте, докато станат леки, плътни и кремообразни. Добавете разтопения шоколад и разбъркайте, докато се смеси.
- Внимателно разбъркайте две големи лъжици от белтъците в сместа, след това добавете и останалите белтъци, последвани от какаото. Разбъркайте лешниците.
- Изсипете в подготвената форма и внимателно изравнете повърхността. Печете 20-25 минути или докато втасат.
- Извадете тортата от фурната и оставете настрана да се охлади във формата.
- Разбийте сметаната на меки върхове и разбъркайте с ирландския крем.
- Напрашете голямо парче незалепващ печене пергамент с пудра захар. Обърнете тортата върху хартията и отлепете хартията за подплата, след което намажете с разбитата сметана.
- Навийте тортата, плътно, използвайте хартията за помощ. Не се притеснявайте, ако се напука - това е съвсем нормално и част от неговия чар! Поставете върху дълга чиния.
- За да направите лешниковия карамел - сложете захарта и 3 супени лъжици вода в тенджера от неръждаема стомана. Разбъркайте на слаб огън, докато захарта се разтвори. Когато се изчисти, оставете да заври. Вари се до среден сламенен цвят.
- Добавете лешниците, след което изсипете бързо върху лист за печене, застлан с незалепваща хартия.
- Оставете леко да се охлади, след което използвайте чаена лъжичка, за да групирате внимателно малки парчета ядки. Оставете да се охладят и да станат твърди.
- Когато се стегне, се разбива на парчета и се подрежда отгоре на рулата. Поръсете с пудра захар за сервиране.
Напиши коментар