Овнешки курбан по манастирски
Продукти:
1,5 кг овнешко месо с кости
300 г картофи
300 г чушки
200 г домати
100 г ориз
- г краве масло
червен пипер
20 г оцет
сол на вкус
пресен магданоз
Приготвяне:
Месото се нарязва на порции и заедно с костите се залива със студена вода. Като заври, ако не желаете много да мирише на овче, изхвърлете първата вода. Залейте отново и когато отново заври се посолява и периодично пяната от повърхността се обира. Когато месото омекне, последователно се прибавят пиперките, картофите, доматите, оризът, маслото и солта. Накрая сложете нарязания магданоз и свалете от огъня. При сервиране се прибавя и оцетът.
Яхния от петел
Продукти:
1 петел /или кокошка/
- г масло
2 с. л. доматено пюре
6 глави лук
2 с.л. брашно
червен пипер
черен пипер
1 дафинов лист
сол
пресен магданоз
Приготвяне:
Петелът /кокошката/ се почиства, измива и нарязва на порции. Запържва се в загрятото масло, похлупва се с капак и се оставя да се задуши като се посолява и му се налива малко топла вода. Добавя се доматеното пюре, дафиновият лист, нарязаният на ситно лук, поръсва се с млян черен пипер и малко червен пипер. Когато месото омекне напълно, се сипва брашното, което предварително се препича и разтваря в малко студена вода.
Готовата яхния се сервира поръсена с пресен магданоз.
Напиши коментар