На бюрек, мекици и халва в дружество „Гюнеш”

В дружество „Гюнеш” умеят да си организират тържества и да приготвят вкусни бюреци, баници, и различни видове сладки изкушения. Така беше и съвсем наскоро, по време на Рамазан Байрам, когато русенското дружество за културни връзки с Турция „Гюнеш” /в превод слънце/ събра на традиционна почерпка свои членове и приятели от други етноси. На отрупаната маса царски се кипреше огромна тава с турска баклава, край която бяха подредени бюрек с кайма, поднос с турски мекици, кекс и  други сладкиши.

Изкусителната маса е задължителна за всички празници на „Гюнеш”, което означава на 8 март, на 21 февруари, международния ден на майчиния език, за Шекер Байрам, който е към края на август,  и за още празници, споделяни с приятели. Дружеството си има всепризнати майсторки на солени и сладки специалитети, с които се гордее и които се представят отлично на всички празници. Най-добрите майсторки на турска баклава са от Ветово, издава председателят на дружеството Меджбуре Ефраимова, кулинарка, която задължително се включва със свои специалитети във всяка сбирка на „Гюнеш”. Та най-добрата майсторка на турска баклава е Зюмбюл Ахмедова, която за празника Шекер Байрам през август е направила 26 баклави!!! Разбира се всяко село в което има компактна маса мюсюлманско население, си има по една такава Зюмбюл. Майсторки на сладкиши има и в Ястребово, и  Семерджиево, и другаде. Но всеки не може да прави традиционната турска баклава с 24 - 30, а някога и с 50 ръчно точени кори, която се пече средно 4 - 5, дори 8 часа и която трябва така да се опече, че да остане бяла на цвят, а когато отхапеш, да се топи в устата, казват от дружеството. Да не говорим за дизайнерското оформяне на баклавата и майсторската работа със специален много остър нож, с който се реже повърхността й на различни форми, като в средата на баклавата се очертава конкретна форма. Баклавите на „Гюнеш” винаги са със слънце по средата, което не е случайно, тъй като е символът на организацията.

 От специалитетите на скромните майсторки сме избрали четири рецепти: бюрек с телешка кайма, мекици-осморки с подправката чьорек оту, сладкиша „Жадната калугерка”, който макар и да не е типично турски, се доближава до традиционните турски сладкиши, и турска домашна халва.

 

Бюрек с кайма

 

Продукти:

1 пакет кори за баница /по-дебели, на сач/

500 г телешка кайма /може и смес/

2 стръка праз лук

счукани люти чушки

чубрица

черен пипер

олио

бял сусам

1 жълтък

 

Приготвяне:

Запържваме каймата с нарязания праз лук и счуканите чушки. Прибавяме и подправките. Разгъваме листите за баница и нарязваме всеки лист на условни квадрати с големина 15 см. В средата на всеки слагаме от готовата плънка, загъваме четирите страни на квадрата и го слагаме в намазнената тава, така че отгоре да е гладката част. Намазваме квадратите с жълтък и поръсваме с бял сусам. Печем в умерена фурна. Готовия бюрек напръскваме с вода и загъваме с кърпа, за да омекне.

 

Турски мекици

 

Продукти:

2 кг брашно

1 кубче мая

1 ч. л. захар

1 с. л. сол, вода

подправка за мекици

чорек оту /черен кимион/

Приготвяне:

От брашното, маята и останалите съставки се замесва средно меко тесто. Оставя се да втаса за два часа, след което се разточва на въжета от които се оформят осморки. Върху осморките се поръсва от подправката чорек оту, като предварително се намазват с олио. Оставят се още два часа, за да починат. След това се пържат в два литра олио, като се обръщат от двете страни. Редят се в голям поднос и се предлагат по различни поводи.

 

Сладкиш „Жадната калугерка”

 

Продукти:

6 яйца

1 ч. ч. смлени орехи

1 ч. ч. брашно

200 г краве масло

1 пакетче бакпулвер

2 с. л. какао

1 ванилия

1 ч. ч. пудра захар 

 

За сиропа: 1 ч. ч. захар, 1 чаша и половина вода, 2 с. л. какао

 

Приготвяне:

Разбиваме 200 г омекнало краве масло с пудра захар и добавяме един по един 6 жълтъка, а белтъците запазваме. След това прибавяме смлените орехи като разбъркваме постоянно, след тях брашното и какаото. Най-накрая добавяме ванилията и белтъците, разбити на сняг.  Изсипваме сместа в намазнена тава и слагаме да се пече в предварително загряна фурна за около 25-30 минути. Готовият сладкиш се вади и се оставя да се охлади, след което се реже на парчета с остър нож и се надупчва леко с вилица.  Изстиналият сладкиш се залива с глазура от разтопените в съд на котлона 1 с. л. масло, натрошения шоколад, 6 с. л. захар и 4 с. л. какао.

 

 

Турска халва

 

Продукти:

500 г брашно

половин пакетче краве масло

300 г захар

300 мл вода

кедрови или орехови ядки за украса

 

Приготвяне:

В широк тиган разтопяваме маслото, след което слагаме в него предварително пресятото брашно. С дървена лъжица бъркаме непрекъснато, докато сместа на котлона получи златист цвят. Отделно приготвяме сместа за сиропиране от захарта и водата и я прибавяме към запеченото и вече изстинало брашно. Прехвърляме цялата смес в подходящ дълбок съд и с телена бъркалка бъркаме, докато брашното и сиропът се превърнат в гладка смес, от която може да се моделират халвички с различна форма. Вземаме в шепа от сместа и оформяме малки шишарки. Може да изсипем сместа в тава, да я загладим и да я нарежем във формата на квадрати и триъгълници. Всяка халвичка декорираме с кедрови или орехови ядки, предварително запечени.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори