Мързеливи сарми

мързеливи сарми

Киселото зеле е актуално през цялата зима. То е част от българската национална кухня, но не е измислено от нас.

Смята сее че киселото зеле произхожда от Китай, като сведенията сочат, че там са започнали да го приготвят преди повече от 2000 години. Тогава ферментацията е била един от методите, използвани за предпазване на храните от бързо разваляне.

Киселото зеле е влязло и в историята на Римската империя. Когато армията предприемала дълги военни походи,  част от арсенала ѝ са били и бъчви със зеле. Използвали го не просто като храна, а и за предотвратяване на чревни инфекции. Значението на киселото зеле знаели и мореплавателите от миналото, защото то предпазвало моряците от скорбут. Това доказва многото ползи от киселото зеле, което трайно се е настанило в кухните на много държави по света. 

 Едно от традиционните ястия със зеле са сармите. Те са харесвани от повечето българи, но приготвянето им отнема доста време, защото трябва старателно да се завиват една по една. Този проблем може да се реши, ако си направите т. нар. мързеливи сарми, които понякога наричат и голи сарми. Тази рецепта не изисква досадното завиване, тъй като зелето се нарязва и се готви с каймата и ориза директно в тенджерата или се запича в тавичка.

 

Необходими продукти:

 

500 г кайма смес

Половин средно голяма кисела зелка

1-2 глави лук

1 непълна ч. ч. ориз

Червен пипер

Черен пипер

Щипка чубрица

кимион по желание

олио

Начин на приготвяне:

 

Нарежете лука на дребно и го сложете в тиган със загрята мазнина. Към него добавете каймата и половин чаша вода, разбърквайте, докато стане на едри трохи. Сложете в тенджерата ориза и разбърквайте няколко минути. Добавете и нарязаното кисело зеле. Поръсете с 1 равна супена лъжица червен пипер и разбъркайте добре. Налейте една чаша зелев сок и 2 чаши гореща вода или направо 3 чаши вода. Течността трябва да покрие зелето.  Подправете с щипка чубрица. Когато заври, намалете котлона и оставете да къкри до извиране на по-голямата част от течността и докато оризът омекне. По желание можете да сложите и половин чаена чаша домати от консерва. При необходимост, ако водата не е достатъчно, можете да добавете още.

Така приготвяте мързеливи сарми в тенджера, но ако желаете, можете да прехвърлите продуктите след добавянето на водата в тавичка и да получите печени мързеливи сарми.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори