Богатото съдържание на полезни вещества в спанака дава сила на организма, което е отлично оръжие срещу пролетната умора. Консумацията на спанак подобрява кръвообращението, понижава кръвното налягане. Витамините, които съдържа, действат добре при настинка и вирусни заболявания, подхранват кожата и подобряват зрението. Консумацията на този зеленчук помага на храносмилателната система и предпазва от стомашни заболявания. Той дори действа успокояващото на нервната система и затова яденето на спанак за вечеря спомага за по-добър сън.
Ако спанакът се консумира в нормални количества и не се прекали, има важни положителни ефекти върху организма. Но както много други продукти, така и спанакът, ако се консумират прекомерно, има и някои отрицателни последствия, като например риск от стомашно разтройство, проблеми с бъбреците и др. Представяме ви рецепта за кюфтета от спанак и картофи.
Необходими продукти:
500 г пресен спанак
3 картофа
2 с. л. брашно + 100 г галета за овалване
3 яйца
1 глава лук
пресен магданоз
сол
черен пипер на вкус
сушен джоджен
100 г брашно
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте добре спанака. Подсушете листата с кухненска хартия или кърпа и ги нарежете на едро.
Сложете спанака в тенджера с 1-2 с. л. вода и задушете за около 5 минути или колкото да омекне. Омекналият спанак отцедете и намачкайте.
Измийте картофите и ги сварете заедно с обелките за около 20 минути. Охладете ги и след като ги обелите ги настържете на едро ренде. В блендер смелете обеления лук и нарязания на ситно магданоз.
В голяма купа смесете намачкания спанак, настърганите картофи, смления лук и магданоз. Добавете всички подправки и едно от яйцата. Изсипете и 2 супени лъжици от галетата. Омесете всичко с ръце.
Оформете средно големи кюфтета, които поставете за около половин час във фризера или хладилника.
Загрейте мазнината в тиган. Стегнатите кюфтета овалвайте в брашно. След това ги потапяйте в разбито яйце и накрая ги овалвайте в галетата. Пържете до златисто от двете страни.
Сервирайте спаначените кюфтета с кисело мляко или направете млечен сос към тях, като смесите кисело мляко с копър и нарязан на ситно пресен чесън.
Напиши коментар