Продукти:
500 г лапад /спанак/
3 яйца
1 с.л. кисело мляко
щипка хлебна сода
сол
чубрица
4-5 с.л. брашно
галета за овалване /по желание/
олио за пържене
Приготвяне:
Лападът /спанакът/ се нарязва на ситно, осолява се и се намачква с ръце. Оставя се да постои малко и се изстисква. Разбиват се яйцата с киселото мляко, содата и брашното, става гъсто кексово тесто. Добавя се изстисканият лапад, чубрицата и ако е нужно още сол и брашно. Получава се нещо като лепкаво тесто. Вариантите на пържене са два. Първият: гребва се с лъжица от сместа и се пуска в загрятата мазнина, стават по-безформени кюфтета. Вторият: с мокри ръце се оформят кюфтета, овалват се в галета и се пържат. Стават оформени кюфтета с хрупкава коричка.
Поднасят се с млечно-чеснов сос или лютеница.
Напиши коментар