На 20 декември с деня, посветен на Св. Игнатий Богоносец, започва за българите празнуването на Коледа и идващата Нова година. На Игнажден се отслужва празнична литургия. Народът счита, че от този ден започват родилните мъки на Богородица.
Вечерта се прави вечеря, която е постна. На трапезата се слагат сурово жито и цели орехи. Върху опечената прясна пита или житото се забожда свещ и се запалва.
Зелеви сарми с булгур и сини сливи
Продукти:
12 листа кисело зеле
6-7 нарязани сушени сливи
100 г стафиди
1 чаена чаша булгур
2 големи глави лук
1/2 чаена чаша зехтин /олио/
1 с. л. мащерка
1 с. л. червен пипер
1 дафинов лист
1-2 зърна бахар
сол, черен пипер
Приготвяне:
Нарязаният лук се запържва. Прибавя се булгурът и се задушава 2-3 минути. Прибавя се мащерка, черен пипер, нарязани сини сливи, стафиди, по желание може да се добави шафран и се налива 1 чаена чаша гореща вода. Задушават се докато се поеме водата.
Завиват се сарми с големина по избор. Нареждат се в тенджера. Прибавя се дафинов лист и 1-2 зърна бахар. Заливат се със зелев сок и гореща вода. Затискат се с чиния и се варят на слаб огън до готовност. Могат да се сервират полети със запържен зехтин с червен пипер.
Напиши коментар